Lexus a luat taurul de coarne. Japonezii dau refresh unei clase dominate de imaginile suverane ale celor 3 modele germane, Audi A4, BMW Seria 3 și Mercedes C-Class, lansând noua generație a modelului IS.
Problema nu sunt numai cei 3 piloni germani, ci și modelele celorlalți producători, care au recuperat în timp diferența de tehnologie, dotări și aspect. Cu ce sunt mai prejos, de exemplu, Mazda 6 și Ford Mondeo? Sau Peugeot 508 și Volvo S60? Nici coreenii nu mai sunt unde se aflau scum 10 ani, cu o Kia Optima capabilă să se alinieze fără cea mai mică jenă în prima linie a segmentului. Pentru a reuși, Lexus trebuie să ofere un model unic în clasă. Și o face din plin.
La fel ca întreaga linie de modele Lexus, și noul IS are un aspect futuristic și o tehnică de top. Proporțiile caroseriei au rămas neschimbate în raport cu generația anterioară, însă japonezii au lucrat intens la modificarea tuturor elementelor de stil. În față, noile blocuri optice se alătură uriașelor prize de aer într-un mix de putere și agresivitate unic în segment. Grila radiatorului, deși și-a păstrat forma, și-a modificat proporțiile: acum, partea inferioară este și mai masivă, creând imaginea unui centru de greutate coborât. Tușele sale urcă pe capotă spre parbriz, continuându-se cu linia plafonului.
Silueta noii generații este dominată de elementele puternic conturate ale zonei posterioare. Accentuarea aproape exagerată a părții din spate a pragurilor, care se continuă cu linia neconvențională a stopurilor creează senzația de mișcare, chiar și când mașina stă pe loc. Stopurile au încorporate lumini LED triple în forma literei L, în timp ce forma tipsului de eșapament a devenit rectangulară. E clar, noul IS nu se adresează conservatorilor. Pentru aceștia, japonezii îl au pe Avensis.
Aceeași poveste și la interior: păstrând liniile tipice Lexus, designul este dominat de tunelul central supradimensionat și impresionează prin consola centrală înclinată, relaizată acum dintr-un material cu nervuri fine. Numai difuzoarele de aer de pe bord par o reminiscență din secolul trecut. În vârful consolei tronează un display de 7 sau 10.3 inci, în funcție de echipare, capabil să redea conținut multimedia. Butoanele sistemului de sunet și ale ventilației au fost rearanjate, iar culorile interiorului au fost revizuite.
Momentan este disponibilă o singură motorizare, de 2 litri turbo. Agregatul cu 4 cilindri în linie, cunoscut de pe crossoverul NX, beneficiază de tehnologia avansată VVT-iW, care-i permite să treacă de la ciclul Otto la cel Atkinson prin modificarea unghiului de deschidere a supapelor de admisie. Mai mult, tehnologia D-4ST combină injecția directă de mare presiune cu injecția de joasă presiune în poarta supapei. Cei 245 CP sunt trimiși către puntea spate prin intermediul transmisiei automate cu 8 trepte, iar cuplul motor de 350 Nm este constant între 1650 și 4400 rot/min, asigurând schimburi de viteze la turații joase. În viitor, IS va putea fi echipat și cu un motor hibrid, în purul stil japonez.