Test drive Renault Megane RS 2.0/265 CP

Renault Megane RS 2.0

Mai tentant ca oricând, grație „retrogradării“ versiunii speciale Trophy la statut de serie, Megane RS s-a întors să ne ofere câteva zile de plăcere pură.

  • Performante dinamice de exceptie
  • raport pret/performante ideal
  • Ergonomie slaba a sistemului audio
  • vizibilitate modesta prin luneta

Francezii tot francezi! N-au vrut să-i spună facelift, dar au botezat gama Megane 2012 „Collection“. Megane RS a fost încă de la apariție un răsfățat în tagma hot hatch-urilor. Unanim apreciat pentru pedigree-ul sportiv pur, era/este cea mai îndreptățită compactă sport cu tracțiune, care se ia de guler cu miticul Focus RS.

Modelul 2012 vine cu modificări optice discrete, cele exterioare fiind punctate de faruri și de luminile de zi cu LED mărite. La interior s-a montat altă unitate multimedia și au fost introduse noi materiale pentru finisaje, iar scaunele scoică Recaro sunt disponibile acum și îmbrăcate complet în piele.

Dar toate astea sunt detalii, pentru că adevăratul caracter al lui Megane RS este definit de lucrurile frumos mascate de caroseria wide body. Motorul, inima oricărui RenaultSport, a primit un upgrade de 15 CP (și un plus de 20 Nm în cazul cuplului motor maxim), ajungând la valoarea de 265 CP, disponibilă până acum doar pe versiunea Trophy.

În compania șasiului Cup (testat de noi) devine letal de-a dreptul! Dar nu din prima, pentru că în modul „Linear“ (250 CP), cel mai permisiv dintre cele cinci presetări oferite de computerul de bord, mașina este cât se poate de docilă și de „prietenoasă“ cu șoferul, cel puțin până spre 3.000-3.500 rot/min. La polul opus se află modul „Extreme“, disponibil doar cu decuplarea completă a sistemului ESP. E momentul în care-ți este permis să biciuiești animalic herghelia, iar ea-ți mulțumește cu „răgetul“ divinal evacuării de după 7.000 rot/min.

Iar dacă euforia momentului te împinge să depășești anumite limite, diferențialul mecanic cu alunecare limitată (standard în configurația Cup) te ține pe drum cam ca un boghiu de cale ferată montat pe șină. Iar frânele… e de ajuns să te gândești că dimensiunea discurilor față (340 mm) e apropiată de cea a roților bătrânei Dacii 1300, iar că pe etrier tronează arogant inscripția „Brembo“ pentru a înțelege că e bine să-ți alegi cu grijă meniul culinar înainte de-a pleca la drum cu Megane RS.

Date tehnice: Renault
Megane RS
Sasiu si caroserie
Motorizare 2.0T
Nr. usi/locuri 3/5
Masa proprie/totala [kg] 1379/1835
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4299/1850/1423
Ampatament
Volum portbagaj [l] 375 (1025)
Motor si transmisie
Tip motor 2.0T
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1998
Sistem alimentare injectie directa+supraalimentare
Putere max. [kW(CP)/rpm] 195(265)/5500
Cuplu max. [Nm/rpm] 360/3000
Cutie de viteze Manuala/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 255
0-100 km/h [s] 6
Consum urban/extra/mixt 11.3/6.5/8.2
Emisii CO2 [g/km] 190

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top