Ce-ți trebuie pentru a testa sistemul automat de evitare a obstacolelor? O Tesla cu sistem autopilot, două persoane și un dram de inconștiență. Dar când rezultatul este neprevăzut, constați că a meritat experimentul!
De ce Tesla? Pentru că este mașina cu cele mai avansate sisteme de conducere autonomă a momentului (sau, cel puțin, așa se spune). De ce două persoane? Sigur, de putea și una, pe post de obstacol, dar e întotdeauna bine să ai un back-up în spatele volanului. Mai ales în acest caz, după cum se observă în film. De ce un dram de inconștiență? Asta chiar nu mai trebuie dezvoltat!
Experimentul celor doi prieteni începe timid, cu evitarea obstacolului la plecarea de pe loc. Și are efect. Apoi, la ideea cobaiului, testarea prinde aripi. Doar că, la viteza de 30 km/h, lucrurile nu mai funcționează conform planului: deși Tesla ”vede” pietonul, ea nu activează și procedura de evitare a sa, ci doar anunță șoferul de iminența impactului.
Vi se pare cunoscut scenariul? Da, este același din gif-ul pe care vi l-am prezentat acum ceva timp, în care un alt exemplar al Model S a avut aceeași problemă în a evita automat un obstacol, cu sistemul autopilot activ. Situația a fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât obstacolul era o dubă care se afla în repaus.
Concluzia este că sistemele de conducere autonomă nu sunt încă într-atât de avansate, încât să permită detașarea completă a șoferului. Deși știam asta cu toții, nu e rău ca, din când în când, să mai prezentăm exemple negative, care să-i facă și pe cei mai creduli să conștientizeze pericolele la care se supun, lăsându-și viața complet ”în mâinile” sistemelor automate.