Volkswagen a prezentat la Salonul Auto de la Detroit (NAIAS 2016) prototipul modelului Tiguan GTE, un hibrid cu reale veleități de teren accidentat.
Compactul SUV de la Volkwagen Tiguan vine dotat cu două motoare electrice care antrenează cele două punți. Deși în mod obișnuit se preferă o variantă în care tracțiunea de bază să fie pe puntea față, la Tiguan GTE este tocmai invers. Motorul de bază este cel care antrenează puntea posterioară și dezvoltă 85 kW și 250 Nm, în timp ce motorul pentru puntea față are 40 kW și 220 Nm. Pe lângă cele două propulsoare, Volkwagen a instalat pe Tiguan GTE și un motor TSI de 110 kW. Puterea combinată oferită de mașină este de 165 kW (225 CP) ceea ce ar reprezenta mai mult decât suficient pentru compactul SUV german.
Vehiculul este construit după principiul unui plug-in hibrid, ceea ce-l face ca de la pornirea de pe loc să ruleze în modul de poluare zero, în mod electric. În mod automat, mașina pornește cu motorul de la puntea spate și, doar dacă este nevoie, va activa și motorul de pe puntea față. Autonomia în mod complet electric este de aproximativ 35 de km, în funcție de nivelul de încărcare al acumulatorilor de 12,4 kWh. La pornirea motorului termic, acesta antrenează mecanic puntea față, iar motorul electric aferent acesteia se transformă în generator și alimentează motorul electric de pe spate, sau încarcă acumulatorii dacă nu este necesară tracțiunea integrală. Pe modul complet electric, Tiguan GTE poate atinge o viteză maximă de 120 km/h, iar în mod combinat atinge 193 km/h.
VW își propune să revoluționeze nu doar modul de propulsie, ci și experiența multimedia de la bordul noului Tiguan GTE. Touchscreen-ul de 8 inch montat pe modelul de serie a fost înlocuit cu un ecran mai generos, cu diagonala de 9,2 inch, fereastra către o interfață complet nouă ce prefigurează viitoarea generație de sisteme de infotainment ale concernului german. Iar viitorul sună bine, printre noutățile anunțate de VW regăsindu-se tehnologia controlului prin gesturi și funcția de integrare completă a smartphone-urilor iOS și Android și, implicit, a aplicațiilor instalate în memoria acestora.