10 lucruri de care să ții cont pentru a evita amenzi mari în 2020. Noile reglementări privind traficul rutier din România sunt mai dure, iar sancțiunile pentru greșelile șoferilor sunt vizibil mai mari. Spre exemplu, amenzile sunt usturătoare pentru cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc.
În cazul în care șoferii fac greșeli grave – cum ar fi mersul pe contrasens pe autostradă, sau depășirea pe linie continuă – aceștia vor primi amenzi mult mai stricte ca până acum. În funcție de tipul contravenției, amenzile pot fi chiar și de 1.305-2.900 lei, la care se adaugă și 9-20 de puncte-amendă.
Iată care sunt cele 10 lucruri de care trebuie să se țină cont pentru a evita amenzile:
1. Utilizarea ilegală telefonului mobil la volan costă
După cum deja se știe, utilizarea telefoanelor mobile poate restricționa în mod sigur atenția unui șofer în trafic, dacă acesta îl folosește. În noul Cod Rutier este interzisă folosirea telefonului în timpul deplasării. În clasa a III-a de sancțiuni se precizează amenzile pentru această contravenție: “folosirea cu mâinile în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol, forestier, tramvaie aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a altui dispozitiv mobil ce are funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
Regula se aplică și în cazul în care vehiculul merge pe un drum public. Nu este valabilă dacă vehiculul stă la semafor.
Poliția rutieră va urmări șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc și va aplica pedepsele prevăzute de Lege. Șoferii riscă 6-8 de puncte-amendă și 4 puncte de penalizare. Sancțiunile sunt aspre: amenzile fiind cuprinse între 870-1.160 lei. Scopul acestei reguli este de a-i face pe șoferi conștienți de consecințele neglijării Legii traficului rutier, ce prevede interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul conducerii.
Verificările se vor efectua și la vatmani, bicicliști, trotinetiști. Cei care nu respectă această regulă vor fi de asemenea penalizați.
În prezent, telefonul mobil este un accesoriu nelipsit pentru oamenii care călătoresc și care au nevoie de ajutorul hărților online și al navigației. Legea spune că cei care folosesc aplicațiile mobile gen Google Maps sau Waze pot butona telefonul doar dacă staționează într-un loc permis.
2. Amenzi pentru șoferii care lipesc un autocolant pe mașina lor
Șoferii din România pot fi sancționați dacă încalcă o regulă privind aplicarea de folii, abțibilduri și reclame publicitare pe geamurile autoturismelor pe care le conduc. Asta este o contravenție, pentru că autocolantele “reduc vizibilitatea sub limita legal admisă, diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare, citirea numărului de înmatriculare”.
“Aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor de parbriz, pe geamurile laterale sau pe lunetă este interzisă. Sunt permise doar acele folii omologate de către autoritatea competentă, cele care sunt marcate corespunzător”.
Anumite folii și abțibilduri sunt aproape imposibil de înlăturat și există riscul ca operațiunea, care durează mult și este și costisitoare, să se încheie cu un rezultat nesatisfăcător. Așa că, cea mai sigură variantă este înlocuirea parbrizelor sau a geamurilor cu pricina, apelând la serviciile unor specialiști autorizați, precum sunt cei de la centrul de parbrize auto București Pilkington.
Există și alte situații în care apare necesitatea de a înlocui parbrizul și anume: atunci când mașina este avariată din cauza unui accident, când șoferul a încercat să înlocuiască singur parbrizul dar nu a reușit, când pe geam apare o crăpătură în urma contactului cu o piatră, care a sărit de pe carosabil etc.
3. Evitarea problemelor cu anvelope de iarnă
În România, unii șoferi uită să folosească anvelope de iarnă la autovehiculele pe care le conduc pe drumuri cu polei sau gheață. Aceasta este o altă contravenție din OUG 195/2002, actualizată în anul 2019. În Art 102, pct. 28, alin. 1 se precizează că este interzisă “conducerea autovehiculului fără anvelope de iarnă pe drumurile publice care sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă”.
Anvelopele de iarnă sunt astfel realizate încât să ofere siguranță maximă în condiții de drum umed, uscat, cu gheață, polei sau zăpadă. Aceste cauciucuri au o compoziție specială, care le face să fie mai eficiente pe timp de iarnă.
4. Reguli pentru transportul animalelor de companie
Șoferii care vor să meargă undeva, fără să-și lase animalul de companie acasă, nu au voie să-l țină pe scaunul din față al mașinii. Cu siguranță fiecare proprietar nu suportă ideea de a se despărți de prietenul său patruped când pleacă la drum, într-o călătorie. Prin urmare, ei trebuie să cunoască contravenția din Art. 102, alin.1, pct. 27 în care scrie că este interzis “transportul animalelor pe locurile din față ale autovehiculelor”.
5. Staționarea pe autostradă
Șoferii nu au voie să staționeze pe autostradă “pe spațiul interzis care separă sensurile de circulație”. Staționarea se va face doar în “locurile special amenajate și semnalizate corespunzător”.
6. Pătrunderea în intersecție când circulația în interiorul ei este blocată
Această faptă se pedepsește cu 3 puncte de penalizare. De asemenea, se sancționează astfel șoferii care nu păstrează distanța corespunzătoare față de vehiculul care îl precedă, în caz de accident. Pentru nerespectarea indicatorului “ocolire” din refugiul stațiilor de tramvai se aplică 3 puncte de penalizare.
7. În ce condiții este permisă montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor?
În Art. 102, alin. 1, la pct. 33 se precizează că sistemul antifurt trebuie să fie în parametrii legii. Montarea sa pe mașină se face doar “dacă semnalul său nu depășește mai mult de 1 min sonor”, “dacă intensitatea sa nu depășește pragul fonic prevăzut prin lege”.
8. Este interzisă aruncarea gunoiului pe drumurile publice și adresarea de cuvinte vulgare
Potrivit Legii, aruncarea gunoiului pe un drum public este interzisă, este considerată contravenție de clasă 4. De asemenea, șoferii nu au voie să facă gesturi obscene. În Art. 102, alin.1 se precizează că “săvârșirea de gesturi obscene de către conducătorii de vehicule sau alți pasageri din acestea este considerată contravenție”.
Aceștia nu au voie nici să adreseze injurii, expresii vulgare sau jignitoare altor participanți la trafic.
9. Conducerea vehiculului sub influența băuturilor alcoolice
Conform Legii, șoferii nu au voie la volan dacă au consumat “băuturi alcoolice, substanțe ori produse stupefiante, medicamente cu efecte similare”.
10. Alte contravenții
Sunt considerate contravenții și se penalizează corespunzător: conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu stingător, trusă medicală și triunghiuri reflectorizante, dar și conducerea unui autovehicul care poluează fonic sau emană noxe peste limita admisă de lege.