3 diferențe între anvelopele de iarnă și cele de vară – Aspecte de care să ții cont

anvelope

Cum în România există un climat diferit în funcție de sezon, șoferii trebuie să-și echipeze mașinile cu anvelope pentru iarnă și vară. Schimbarea anvelopelor este o responsabilitate pe care nimeni nu trebuie să o omită, deoarece în multe cazuri, au loc accidente pe timpul iernii, care sunt cauzate și de lipsa dotărilor mașinilor (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante).

Ce diferențe există între ele?

Nu toată lumea cunoaște diferențele dintre anvelopele de iarnă și cele de vară, ca atare articolul de față va reliefa 3 aspecte pe care cele două tipuri de anvelope le au. Există câteva diferențe fundamentale între anvelopele de vară și cele de iarnăꓽ

1. Anvelope de iarnă – Compusul din cauciuc

Anvelopele de iarnă au un conținut mai mare de cauciuc natural, ceea ce le menține flexibile în frig. Cu cât anvelopa este mai moale, cu atât aderența acesteia pe suprafața drumului este mai bună, îmbunătățind aderența și manevrabilitatea. Spre deosebire de anvelopele de vară, care se întăresc rapid la temperaturi scăzute, anvelopele de iarnă oferă cele mai bune performanțe la temperaturi sub +7 °C.

Deoarece au un procent mai mare de cauciuc natural, ele nu se întăresc în aceste condiții adverse. Acestea își mențin flexibilitatea prin obținerea unei aderențe mai mari la drum cu temperaturi scăzute.

Atunci când temperaturile sunt sub 7°C, se recomandă înlocuirea celor de vară cu anvelope de iarnă. Acestea sunt concepute pentru a obține o aderență mai mare în situații meteorologice extreme, cum ar fi ploaie, zăpadă sau gheață. Dar este important ca anvelopele să se schimbe toate, nu doar pe una sau unele dintre ele.

Anvelopele de vară au în alcătuire un cauciuc mai dur, comparativ cu cele de iarnă și astfel ele asigură un control mai mare asupra vehiculului și aderența la drum atunci când temperaturile depășesc 7°C, iar acest lucru oferă mai multă siguranță și reduce timpul de frânare. Atunci când temperaturile scad sub valoarea menționată anterior, performanța anvelopelor încetează.

2. Modelul benzii de rulare

Anvelopele de iarnă au, de asemenea, mii de caneluri mici (numite lamele) în benzile de rulare, care sunt folosite pentru a evacua apa. Aceste caneluri trec cu ușurință peste zăpadă și gheață, asigurând o aderență optimă la drum.

Fiind mai elastice, roțile de vară au o rezistență mai mică la rulare. Acest lucru reduce emisiile de zgomot și uzura, în comparație cu anvelopele de iarnă. Deoarece sunt mai largi, ele au, de asemenea, un contact mai mare cu drumul. Pe scurt, cresc aderența vehiculului. De multe ori, punctul critic al problemei nu este tipul de tracțiune, ci anvelopele, de aceea cele de iarnă nu se folosesc vara și nici viceversa.

3. Anvelope de iarnă – Aderența

Anvelopele de iarnă sunt fabricate cu un conținut mai mare de siliciu decât cele de vară. Siliciul din cauciuc înseamnă că este mai puțin probabil să se întărească atunci când vehiculul înaintează pe un drum cu gheață, obținând o aderență mai bună pe orice parte a suprafeței drumului.

O altă diferență între anvelopele de iarnă și cele de vară este că primele trebuie schimbate atunci când benzile de rulare ating o adâncime de 4 mm, în timp ce 3 mm este minimul recomandat pentru anvelopele de vară. Distanța de frânare crește pe măsură ce adâncimea benzii de rulare scade. Prin urmare, o anvelopă nouă, cu o bandă de rulare de 8 mm, se va opri mai repede decât una cu 4 mm și, desigur, considerabil mai repede decât una cu doar 1,6 mm.

În concluzie, pentru siguranța proprie, a pasagerilor și a celorlalți participanți din trafic, anvelopele se vor schimba atunci când temperaturile scad sub 7°C și, de asemenea, se vor înlocui pe timp de vară, când termometrele indică mai mult decât valoarea amintită anterior.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top