5 echipamente esențiale pentru un atelier auto

atelier auto service Dacia Renault

Piața atelierelor auto este una dintre cele mai dezvoltate și diversificate. Un atelier auto este acel tip de afacere care oferă clienților diferite servicii de revizie și depanare pentru vehiculele lor. Iar pentru a te diferenția, va fii nevoie să oferi servicii de calitate cu ajutorul unor aparate performante și versatile, astfel încât să poți soluționa eficient și profesional orice problemă tehnică.

Fie că ești la început de drum cu acest tip de business, fie că plănuiești să te apuci serios de reparat mașini, vei avea nevoie să știi care sunt acele echipamente care nu ar trebui să lipsească din niciun service auto.

Echipamente de protecție

Salopeta sau costumul de lucru este o alegere ideală pentru orice atelier auto. Materialele din care sunt confecționate salopetele mecanicilor trebuie să fie comode, ușoare, rezistente la rupere și să ofere flexibilitate în oricare oră a programului și pentru orice intervenție. Desigur, vestimentația angajaților dintr-un service auto trebuie să fie impermeabilă ca să asigure protecție maximă. Iar ca orice mecanic, mereu trebuie să ai sculele la îndemână, așadar este bine să te orientezi către echipamente cu multe buzunare unde lucrătorii să-și poată depozita anumite scule mici.

Nu uita de mănuși și ochelari de protecție. Este binecunoscut faptul că angajații din domeniul auto fac muncă manuală, așa că mănușile de protecție sunt imperios necesare pentru activitatea lor de zi cu zi. Există o gamă variată de mănuși de protecție: mănuși cu strat dublu, întărite cu materiale de izolatoare, produse tricotate din nylon și acoperite cu un strat subțire de poliuretan în palmă și pe degete pentru a asigura o bună aderență sau mănuși textile.

Ochelarii de protecție sau vizierele sunt piese indispensabile mai ales când vine vorba de operațiuni de sudură sau tăia cu flexul. De asemenea, există mereu riscul stropilor de ulei, substanțelor chimice sau chiar al prafului.

Elevator auto

Elevatoarele auto sunt utilaje grele concepute cu scopul de a ridica de la sol până la o înălțime de cel puțin un metru a vehiculelor în vederea unui acces mai facil la sistemele din interior. Un elevator auto este printre cele mai importante achiziții care te va ajuta în atelierul tău atât la reparațiile de direcție, de suspensie sau transmisie, precum și la schimbul de roți sau de ulei.

În funcție de atelierul tău, vei avea de ales între elevatoare cu 2 coloane sau cu 4 coloane. Elevatoarele cu 2 coloane sunt potrivite în garaje și ateliere unde cazurile de ridicare a vehiculelor nu sunt atât de frecvente.

Ține cont de faptul că indiferent dacă alegi un elevator auto cu 2 sau cu 4 coloane, materialele utilizate în fabricarea elevatoarelor auto reprezintă poate cea mai importantă caracteristică. Având în vedere că îl cumperi pentru a-l utiliza mult timp, materialul din care este fabricat determină rezistența și durata de folosire pe termen mediu și lung. Structura principala a elevatorului trebuie să fie din oțel, deoarece este rezistent la uleiuri și alte substanțe utilizate în atelier. În plus, nu este nici coroziv.

Echipamente de diagnoză

Vremurile în care mecanismele mașinilor aveau la bază doar câteva relee, carburatoare și mecanică pură sunt de mult apuse. Acum, unităţile de comandă, calculatoarele sau ECU (electronic central unit) au devenit o prezenţă obligatorie pentru orice maşină construită în vremurile noastre.

Aparatul de diagnoză sau testerul auto este un dispozitiv care îți permite să analizezi starea vehiculului pentru a determina problema tehnică. Un echipament de diagnoză este format dintr-un laptop care se conectează la mașină și care include un software de diagnoză cu datele tehnice ale unui număr mare de modele de mașini (unele includ doar modele de aceeași marcă, altele sunt modele de la mai multe mărci). Dacă o componentă electronică a sistemului pe care un ECU îl gestionează se strică, atunci calculatorul va sesiza problema şi astfel va genera un cod de eroare. Acest cod poate fi citit cu testerul şi astfel se dă o primă direcţie de diagnoză auto.

Echipament de echilibrat roți

După cum îi spune și numele, acest echipament te va ajuta să montezi, să echilibrezi și să demontezi anvelopele. Principala funcție a unui aparat de echilibrat roți este eliminarea vibrațiilor. Aceste vibrații se pot produce la nivelul direcției și al volanului și contribuie la uzura mecanismelor mașinii. Cu ajutorul unui aparat de echilibrat roți se poate preveni acest tip de uzură și astfel se poate prelungi perioada de bună funcționare a sistemelor de suspensie, de direcției și a rulmenților.

Cele mai bune mașini de echilibrat roți sunt cele cu finisaje robuste și un corp solid, dar care se pot manevra ușor de un operator cu experiență în astfel de sisteme. Recomandat este să te orientezi către producători cu renume, care respectă standardele de calitate ale Uniunii Europene.

Trusă de scule

Un sfat practic este ca, pentru început, să arunci un ochi pe ofertele de truse de scule deja echipate. Ele includ principalele unelte necesare într-un atelier auto și mereu vei putea să îți extinzi și personalizezi diversitatea sculelor pe parcurs.

Ține cont de faptul că există anumite scule oarecum uzuale într-un service, și da, vei avea nevoie și de un banc de scule cât mai complet echipat în atelier.

Acestea sunt principalele echipamente esențiale pentru a echipa corespunzător atelierul tău auto. Pe Eqp.ro găsești tot ce ai nevoie pentru a putea oferi servicii complete. Nu ezita să arunci un ochi pe site-ul nostru!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top