Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Toronto din Canada a scos la iveală câteva informații foarte interesante despre poluarea atmosferică și emisiile de gaze ale mașinilor.
Axându-se strict pe sursele de poluare din traficul rutier, cercetătorii au descoperit că poluarea nu se face simțită doar în imediata apropiere a drumurilor circulate, așa cum se credea până acum, ci își păstrează valorile ridicate chiar și la o distanță de până la 280 de metri.
Dacă până acum se credea că a locui într-o suburbie aproape de un drum important însemna că ești expus unei cantități mari de agenți poluatori, noul studiu sugerează că este mult mai periculos să locuiești pe o stradă lăturalnică, dar în mijlocul orașului, în apropierea unui număr mare de șosele circulate.
Al doilea aspect important al cercetării lor este legat de diferențele foarte mari de emisii poluante de la un vehicul la altul. Factori precum stilul de condus, vârsta mașinii, gradul de uzură sau felul în care a fost întreținută pot avea o influență covârșitoare asupra gazelor emise pe țeava de eșapament.
Astfel, cercetările lor desfășurate într-un laborator mobil amplasat pe marginea drumurilor au arătat că un procent de aproximativ 25% dintre mașini este responsabil de peste 90% din totalitatea gazelor poluante emise de mașini, multe dintre ele extrem de periculoase și chiar cancerigene.
Asta nu face decât să arate că, pe de o parte, putem influența și noi calitatea aerului pe care îl respirăm prin felul în care conducem și în care ne îngrijim de mașina noastră și, pe de alta, că programele de reînnoire a parcului auto și de stimulare a achiziționării mașinilor electrice nu sunt gândite chiar degeaba.