Hibrid vs plug-in hybrid. Hyundai vs Toyota. Ioniq vs Prius

Deschidere Ioniq vs Prius

Cu sau fără priză? Hibrid clasic sau plug-in? Pentru a înțelege avantajele și neajunsurile celor mai la modă sisteme de propulsie, am comparat două dintre cele mai de succes exponente de pe piață. Ioniq vs Prius. Foto: Quattroruote

Hibrid – termenul care descrie cele mai populare sisteme de propulsie din zilele noastre. Practic, este piatra de temelie a electrificării și trasează direcția către motorul electric în deceniul pe care tocmai l-am început. Totuși, printre șoferi încă creează confuzii și nu toată lumea înțelege diferențele dintre tipurile de hibride și nici avantajele fiecăruia. Așadar, iată o dublă comparație între tehnologii și modele: hibrid simplu și plug-in în interpretările Hyundai și Toyota. În esență, două versiuni Ioniq împotriva a două versiuni Prius.

Ioniq vs Prius spate autoexpert.ro

Optimizarea consumului

Înainte de a „intra în pâine“, să analizăm diferențele dintre hibridele simple și cele plug-in. În primul rând, trebuie să menționăm că motorul electric este bimodal. Adică, poate produce energie mecanică atunci când e alimentat cu curent și poate face exact opusul, adică să producă electricitate, dacă îl antrenezi mecanic.

În sistemele de propulsie hibride, această caracteristică este exploatată atât pentru propulsia curată, cât și pentru a încărca bateria în timpul decelerării (când motorul electric e acționat de roți, prin inerția mașinii), astfel reutilizând parțial acea energie pe care frânele ar transforma-o în căldură și ar irosi-o în atmosferă. Ulterior, energia astfel stocată în baterie este reutilizată pentru a propulsa vehiculul. Un mod original, dacă nu chiar genial, de a optimiza fluxurile tuturor tipurilor de energie de la bord (termică, cinetică și electrică).

Multimedia Prius autoexpert.ro

La hibridele plug-in, funcționarea este practic identică, cu posibilitatea suplimentară de a reîncărca bateria și de la o sursă externă de curent. Astfel, componenta electrică devine mai importantă, capacitatea acumulatorului și puterea motorului electric crescând și fiind necesare elemente electronice mai sofisticate.

Multimedia Ioniq autoexpert.ro

Toate acestea îți permit să parcurgi câteva zeci de kilometri în mod pur electric, deci fără emisii. Dezavantajul este creșterea greutății și complexitatea ridicată a sistemului, care se reflectă în prețuri de achiziție mai mari cu 7–8000 de euro. Și așa, ajungem la modelele din test – Toyota Prius, cel mai emblematic hibrid clasic, în versiunea 1.8 AWD-i, se confruntă cu Hyundai Ioniq 1.6 Hybrid, în vreme ce Prius Plug-In luptă cu coreeanul echivalent.

Ioniq vs Prius – dincolo de scheme

Proaspăt trecut printr-un facelift important, Ioniq prezintă un design armonios, care are drept rezultat calități aerodinamice incontestabile. Diferențele dintre hibrid și plug-in se limitează la jante și la câteva detalii. Prius este… pur și simplu Prius, fiind greu de definit prin termeni estetici clasici. Mult mai lung decât coreeanul (cu aproape 20 cm), Prius urmează propriile legi, conform cărora aspectul exterior este dictat numai de funcționalitate și de aerodinamică. Spre deosebire de perechea coreeană, între cele două Priusuri sunt diferențe accentuate – spre exemplu, zonele frontale sunt complet diferite, iar hibridul are un spate mai tradițional, cu tușe orizontale.

Interior Ioniq autoexpert.ro

În ciuda gabaritului superior, spațiul interior al lui Prius este comparabil cu al lui Ioniq, ambele modele fiind optimizate pentru transportul a patru persoane. Frații coreeni oferă un habitaclu modern, dominat de ecranul tactil mare, de 10,3 inchi al noului sistem multimedia Bluelink, poziționat sus, în centrul bordului. Având propria cartelă SIM de date, îți permite să fii mereu online, cu toate oportunitățile care decurg de aici: informații despre trafic în timp real, rute alternative, stații de încărcare, aplicații dedicate etc.

Interior Prius autoexpert.ro

Interiorul lui Prius, pe de altă parte, pare mai vechi, cu a sa ergonomie perfectibilă și cu informațiile mai puțin intuitiv afișate. Cele două ecrane din centrul bordului sunt mai greu de citit decât marele ecran TFT de la Ioniq, iar sistemul multimedia Touch 2 nu reușește să țină pasul, mai ales în lipsa compatibilității Apple CarPlay și Android Auto. Practic, la bordul coreeanului, oricare ar fi cerința, rezolvarea e mai simplă. Poziția de conducere este asemănătoare: se stă jos la volan (la 50 cm de sol în cazul lui Prius și la 47 cm în al lui Ioniq), cu picioarele relativ întinse și volanul poziționat corect.

Ioniq vs Prius – pe șosea, Coreea bate Japonia

Clar, niciunul dintre modelele hibride nu este sportiv, dar puterea și cuplul dezvoltate de motoarele în tandem sunt arhisuficiente în trafic. Mai sportiv se simte coreeanul, și datorită cutiei cu dublu ambreiaj bine reglată și care permite schimbarea treptelor inclusiv folosind padelele de la volan. Prin urmare, Ioniq se simte ca o mașină convențională. Prius, pe de altă parte, este substanțial diferit. Cutia e-CVT nu stabilește o relație directă între turația motorului și cea a roților, drept urmare necesitând dozarea fină a accelerației, pentru că se turează mai mult decât pare necesar.

Performanțe Ioniq și Prius Hybrid autoexpert.ro

Și în cazul versiunilor plug-in, poți selecta modul EV și folosi numai curent din baterie, sau poți opta pentru modul hibrid, lăsând sistemul să decidă când să folosească fiecare tip de energie. La Ioniq, sistemul ia în calcul inclusiv informațiile oferite de sistemul de navigație dacă ai introdus o rută. Dacă rutina zilnică se rezumă la o oră-două de condus prin oraș, atunci cele două plug-inuri îți vor oferi satisfacții mari legate de confortul la volan și de aspirațiile ecologice, precum și economii semnificative (deși e imposibil de recuperat rapid diferența de preț care le separă de surorile hibride).

Performanțe Ioniq si Prius PHEV autoexpert.ro

Și aici, dacă urmărești plăcerea la volan, coreeanul este răspunsul. În sfârșit, legat de garanție, Ioniq vine cu 5 ani fără limită de kilometri și cu 8 ani pentru baterii (dar nu mai mult de 200.000 km), în timp ce Prius asigură 3 ani sau 100.000 km de liniște și 5 ani pentru toate componentele sistemului de propulsie (inclusiv baterii).

Ioniq vs Prius – cum recuperează energia?

Hibridul de serie s-a născut odată cu Prius, în 1997. Ideea acestui sistem de propulsie este să reducă consumul de combustibil, deci și emisiile, prin recuperarea energiei cinetice la eliberarea accelerației și la frânări ușoare. Generatorul transformă energia în electricitate, o stochează în baterie și apoi o folosește pentru a alimenta un motor electric la accelerări.

Toyota Prius sistem electric

Toyota utilizează acum două motoare/generatoare electrice conectate printr-o transmisie epicicloidală. Primul motor electric are funcție de generator când este acționat de motorul termic și, în plus, are sarcina de a porni motorul termic. Al doilea motor electric asigură tracțiunea (fiind conectat la diferențial, deci la roți) și recuperează energia, stocând-o în bateria Ni-MH de sub banchetă. Este o schemă care nu necesită o cutie de viteze, accelerările fiind gestionate prin modificarea turației celor trei componente – acesta este motivul lipsei de liniaritate între turația motorului termic și viteza mașinii. La exemplarul Prius din test se mai adaugă și un al treilea motor electric, de 5,3 kW, plasat în spate, care realizează tracțiunea integrală electrică fără a face uz de cardan și diferențial.

 

Hyundai Ioniq sistem electric autoexpert.ro

Hyundai ”merge” pe dublu ambreiaj

Ceilalți producători au folosit soluții diferite, care constau de obicei în plasarea motorului/generatorului electric între motorul termic și cutia de viteze, separând cele două motoare cu un ambreiaj și, astfel, permițându-le să funcționeze împreună sau separat. Este și cazul lui Hyundai, care a combinat motorul electric cu magneți permanenți cu unul pe benzină, alimentat prin injecție directă, cuplându-le la o transmisie cu ambreiaj dublu și șase trepte – o arhitectură care asigură un comportament de conducere similar cu cel oferit de motoarele convenționale.

Și versiunile plug-in păstrează aceleași scheme de propulsie (în cazul lui Prius, fără al treilea motor electric, din spate), dar bateriile sunt mult mai mari, pentru că trebuie să garanteze rularea electrică pe câteva zeci de kilometri, având de la puțin peste 1 kWh la aproape 9 kWh. La Ioniq PHEV, puterea motorului electric crește de la 32 la 45 kW, pentru a asigura propulsie până la viteze de autostradă. Apoi se adaugă și încărcătorul on-board, și priza de alimentare la stațiile de curent.

Ioniq vs Prius – luptă până la ultima picătură

Un scop comun animă aceste patru mașini, acela de a consuma puțin. Să începem cu hibridele clasice, care se simt excelent în oraș, unde se decelerează frecvent și, drept urmare, există multe oportunități de recuperare a energiei. O demonstrează din plin și Ioniq, și Prius, care reușesc valori imposibil de atins de către modelele tradiționale pe benzină sau diesel: 3,86 l/100 km pentru coreean, 4,20 l/100 km pentru japonez. Însă marea surpriză a venit pe autostradă, unde hibridele nu pot profita de decelerări și consumă relativ mult.

Ioniq vs Prius hibrid autoexpert.ro

Datorită profilului aerodinamic și a suprafeței frontale mici (2,18 m2 pentru Ioniq și 2,14 m2 pentru Prius), acestea consumă 5,81, respectiv 5,21 l/100 km. Ei bine, versiunile plug-in, în pofida greutății mai mari cu aproximativ 100 kg, se descurcă și mai bine pe autostradă! Ca să nu mai vorbim că, în oraș, asigură 49 km de rulare pur electrică.

Ioniq vs Prius PHEV autoexpert.ro

 

Verdict AutoExpert

Verdict Bogdan GrigorescuHyundai reușește să anuleze experiența de două decenii a japonezilor de la Toyota, Ioniq fiind mai rapid și simțindu-se mai sportiv decât Prius, indiferent de varianta de propulsie pentru care optezi. În cazul hibridelor, Ioniq consumă mai puțin în oraș, dar Prius își ia revanșa cu vârf și îndesat, pe măsură ce crește viteza. Cât des­pre hibridele plug-in, deși în oraș autonomia electrică este egală, odată ce se termină curentul Prius Prime consumă mai puțină benzină. Pe drum național, bateria lui Ioniq rezistă mai mult, dar, pe măsură ce distanța și viteza cresc, Prius Prime devine mai economic.
DATE TEHNICE HyundaiToyotaHyundaiToyota
ModelIoniq Hybrid ExclusivePrius Hybrid ExclusiveIoniq Plug-inPrius Prime Plug-in
Motor termic
Motor/nr. cilindriL4, aspiratL4, aspiratL4, aspiratL4, aspirat
Cilindree (cmc)1580179815801798
Putere maximă (CP)105/5.70098/5.200105/5.70098/5.200
Cuplu maxim (Nm)147/4.000142/3.600147/4.000142/3.600
Motor electric
Putere maximă (CP)44726172
Cuplu maxim (Nm)170163170163
Putere maximă totală (CP)141122141122
Cuplu maxim total (Nm)265265265265
Transmisiefațăintegrală electricăfațăfață
Cutie de vitezeautomată DCT, 6 treptee-CVTautomată DCT, 6 treptee-CVT
Capacitate baterie (Ah)1,56nc8,98,8
Tipul baterieiLi-ionNi-MHLi-ionLi-ion
Putere maximă încărcare CA/CC (kW)na/nana/na4/na3,3/na
L x l x h (mm)4470 x 1820 x 14504575 x 1760 x 14704470 x 1820 x 14504645 x 1760 x 1470
Ampatament (mm)2700270027002700
Volum portbagaj (l)456/1518457/1512341/1401354/1360
Masă la gol (kg)1436151515701605
Accelerație 0–100 km/h (s)10,810,810,611,1
Viteză maximă (km/h) 185180178162
Consum mixt WLTP (l/100 km)4,54,21,11,3
Emisii CO2 (g/100 km)102952629
Pret (euro cu TVA)de la 24.502de la 27.388de la 30.405de la 37.180

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top