Criza cipurilor – cum e afectat fiecare producător auto? Samsung vine cu soluția

Cip semiconductor autoexpert.ro semiconductori

Criza cipurilor continuă să afecteze fiecare producător auto. De fapt, în afară de Toyota, care și-a pus deoparte suficiente cipuri pentru a nu fi nevoită să întrerupă producția, toți ceilalți producători auto suferă. Samsung investește masiv pentru a pune capăt problemei.

Situația a devenit disperată pentru unii producători. Probabil cel mai afectat este Nissan. Niponii preconizează că la sfârșitul anului vor fi produs cu 500.000 de unități mai puține. Numărul este uriaș și reprezintă jumătate din vânzările Nissan în SUA.

Nu numai compania niponă e în corzi. De fapt, toți producătorii vor suferi scăderi ale vânzărilor începând cu trimestrul 2 al anului curent. Până în momentul de față, Volkswagen a tăiat producția a peste 100.000 de unități. Daimler a oprit producția Clasei E pentru a-și concentra toate resursele pe noul EQS.

Toyota, în schimb, a învățat lecția. După ce, acum un deceniu, dezastrul de la Fukushima a perturbat producția companiei pentru mai bine de 6 luni, acum Toyota a prevăzut criza cipurilor. Astfel, a plătit în avans și a rezervat suficiente cipuri pentru până la 6 luni de producție.

Criza cipurilor – pierderi și perspective

La începutul anului, estimările pierderilor erau de 61 mld. dolari pentru anul 2021. Asta în condițiile în care electronica unui autoturism a ajuns să valoreze chiar și 40% din valoarea acestuia. Iar problemele par a se extinde și dincolo de anul 2021. CEO-ul BMW a estimat că urmările crizei se vor simți doi ani, deci, probabil prin 2023 vom reveni la normal.

Criza cipurilor autoexpert.ro

Sesizând oportunitatea, Samsung a început să investească masiv în fabricarea cipurilor. Un total de 151 miliarde de dolari vor fi canalizați pe acest segment până în 2030. Pe lângă ei, și guvernul sud-coreean a redus taxele aplicate companiilor producătoare de cipuri și a acordat împrumuturi de aproximativ 883 milioane de dolari.

Practic, investiția Samsung este cu 18 miliarde de dolari mai mare decât fusese anunțată în 2019. Nu toți banii se vor duce în producție. O parte va fi alocată sectorului R&D (Cercetare și Dezvoltare), pentru noile generații de cipuri.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top