Fostul șef al Alianței Renault – Nissan – Mitsubishi, celebrul „cost killer” Carlos Ghosn, a pierdut o primă bătălie în procesul intentat chiar de el companiilor japoneze pe care le-a condus.
Epopeea prin care Carlos Ghosn a trecut odată cu condamnarea sa de către o instanță niponă pare să continue. După ce a fost înlăturat de la conducerea Alianței Renault – Nissan – Mitsubishi, strategul considerat salvatorul Renault într-o perioadă extrem de dificilă și artizanul uneia dintre cele mai puternice alianțe din industria auto, și-a dat în judecată fostul angajator considerând că a fost concediat pe nedrept. În procesul deschis în 2019, reclamantul a solicitat despăgubiri de 15 milioane de euro.
Din nefericire pentru Carlos Ghosn, el a pierdut prima bătălie din proces, un tribunal olandez stabilind nu numai că nu merită suma solicitată, ci chiar că are de plătit compensații de 5 milioane de euro. Mai exact, considerând că nu a avut contract cu Nissan-Mitsubishi BV (NMBV) – companie înrsgistrată în Olanda care gestiona întreaga Alianță – judecătorii au decis că reclamantul nu are „niciun drept la o compensație echitabilă, la o compensație tranzitorie sau la restanțe salariale”.
Mai mult chiar, banii încasați de Carlos Ghosn în perioada aprilie – noiembrie 2018 vor trebui returnați, iar suma a fost stabilită la 5 milioane de euro.
Avocații fostului șef Renault – Nissan – Mitsubishi au anunțat deja că vor face apel la hotărâre pentru că aceasta a fost pronunțată fără a fi luate în calcul anumite dovezi și martori-cheie. Totuși, ei au menționat că verdictul instanței „a exclus orice rea-credință” a lui Carlos Ghosn.
„Suntem mulțumiți că instanța a respins pretențiile nefondate ale lui Carlos Ghosn împotriva NMBV și a ordonat d-lui Ghosn să ramburseze sumele semnificative pe care și le-a însușit ilegal”, a declarat Lavanya Wadgaonkar, o purtătoare de cuvânt a Nissan. Conform Bloomberg, ea a refuzat să ofere alte detalii, deoarece „procedurile judiciare referitoare la abaterile domnului Ghosn sunt în curs de desfășurare în alte jurisdicții”.
Carlos Ghosn, al cărui nume nu a apărut în hotărârea instanței dar a fost identificat ca reclamant cu reședința în Liban, și-a dat în judecată fostul angajator pentru 15 milioane de euro în 2019, argumentând că a fost demis pe nedrept. Avocații Nissan au declarat anul trecut instanței că încetarea angajării lui Ghosn era justificată, invocând mai mulți factori, inclusiv detenția sa pe termen lung în Japonia.
Procesul din Olanda este doar una dintre numeroasele lupte legale dintre Nissan și Carlos Ghosn, fost executiv care și-a găsit refugiul în Liban la sfârșitul anului 2019, după ce a fugit din Japonia, acolo unde fusese pus sub acuzare pentru încasarea unor sume care nu i se cuveneau. În acest context, Nissan l-a dat în judecată pe Ghosn pentru daune de 10 miliarde de yeni (75 milioane euro). Există, de asemenea, două proceduri penale în Japonia împotriva persoanelor acuzate că l-au ajutat pe Ghosn să comită infracțiuni.
– Carlos Ghosn, noi detalii privind evadarea și relația cu Nissan
– Istoria Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi