Vine vara, bine-mi pare! Mai ales acum, când restricțiile legate de Covid s-au mai relaxat. Deschidem geamurile, pregătim un playlist tonic, ne bucurăm de soare și de primele vacanțe de după pandemie. Sunt însă mulți factori de stres care ne pot strica plăcerea de a călători cu mașina. Sondajul realizat de Nissan a relevat cei mai importanți cinci factori care cresc stresul în mașină.
Plăcerea de a conduce. Plăcerea de a călători. Iată două scopuri pe care Nissan le urmărește. E un fapt evident dacă privim cele mai recente modele lansate. Nonconformistul Juke ne-a confirmat-o deja, iar noul Qashqai, care va fi lansat în a doua jumătate a anului, îi va duce aspirațiile la un nou nivel. Poate și mai bine simbolizează ideea de relaxare modelele electrice din gamă, legendarul LEAF și viitoarea Ariya. Drept urmare, niponii au realizat un studiu la care au participat șoferi europeni, în urma căruia au alcătuit un top al celor mai importanți factori care produc discuții în mașină, pentru ca noi să-i putem evita. I-a grupat sub numele de Juke Carmony – armonie în mașină.
Cel mai important factor de stres este folosirea telefonului mobil de către șofer. Mai exact, convorbirile cu telefonul la ureche și tastarea mesajelor în timpul deplasării produc cele mai multe discuții contradictorii între pasageri și șofer (45%). La distanță scurtă urmează depășirile periculoase (39%). Apoi, frânarea în ultimul moment (35%), frânarea bruscă fără motiv întemeiat (33%) și conducerea prea aproape de mașina din față (32%). Mai mult, 72% din șoferi recunosc că și în cazurile în care nu produc certuri (de exemplu, când șoferul este singur în mașină), folosirea telefonului este cel mai periculos obicei pe care îl au, peste depășirile hazardate (59%) și nepăstrarea distanței până la mașina din față (55%).
Cum reduci stresul în mașină
Pentru a reduse stresul în mașină și a menține armonia între călători, se poate apela totuși la câteva trucuri. Conform respondenților, călătorii sunt mai relaxați dacă șoferul utilizează un sistem de navigație (37%), dacă activează pilotul automat adaptiv la drum întins (34%), dacă vorbește la telefon folosind sistemul hands-free al mașinii (33%) și dacă activează sistemele de asistență la parcare, precum around view monitor de la Juke (32%).
Însă dincolo de sistemele de asistență, rolul șoferului este crucial în menținerea atmosferei plăcute. Astfel, abordarea unui stil sigur de conducere (59%) și redarea unui playlist bun (55%) sunt principalele ingrediente care sporesc plăcerea de a conduce. În cazul pasagerilor, 50% apreciază muzica bună. 32% dintre ei sunt de părere că muzica trebuie să fie pe placul tuturor călătorilor. De aceea, trebuie să-i lași fiecărui pasager plăcerea de a deveni DJ ad-hoc.
Referitor la caracteristicile mașinii, 62% din șoferi apreciază scaunele confortabile, iar 43%, interioarele încăpătoare.
➡ Citește aici testul cu Nissan Juke 💡
Ca urmare a rezultatelor acestui sondaj, compania niponă a publicat un ghid al călătoriilor relaxante, numit Nissan JUKE’s Stress-Free Driving Guide. Pe scurt, utilizarea sistemelor hands-free, muzica bună, rularea lină, la distanță de mașina din față, pauzele de cafea sau odihnă și evitarea depășirilor hazardate sunt principalele
ingrediente pentru o călătorie plăcută.
Acum, chiar dacă nu ai un model din gama japonezilor, poți accesa playlistul on-line pe care Nissan l-a pregătit în special pentru proprietarii de Juke. Sunt piese propuse de membrii echipei de design a centrului din Londra care au lucrat la proiectarea crossover-ului urban.
„Muzica are o putere incredibilă de a induce starea de bine. O melodie bună îți poate transforma ziua în bine sau poate să-ți trezească amintiri minunate. În toate activitățile de fitness pe care le organizez, sunt atent la playlistul pe care îl aleg. Sunt conștient că e un factor-cheie în câștigarea unei energii pozitive pentru mine și cei din jurul meu. Când fredonăm o melodie bună, dezvoltăm o energie pozitivă. Iar asta este valabil oriunde, la sala de sport, în mașină sau sub duș. Îmi place că Nissan Juke îi încurajează pe șoferi să cânte în mașină. Playlistul său este plin de melodii antrenante, care plac tuturor și, chiar mai mult, pe care mulți le pot cânta. Dă-le play și umple-ți ziua cu ritmuri pozitive!“ spune Danny Bent, speaker și expert motivațional.
Playlistul are 3.5 ore, conține 51 de piese și e disponibil pe platforma Spotify.