Cel mai recent raport al site-ului Consumer Reports a relevat faptul că vehiculele electrice scumpe se strică mai repede decât restul autoturismelor.
Te-ai aștepta ca EV-urile să fie fiabile, datorită numărului mic de componente mecanice. În principiu, nu greșești, dacă te gândești doar la motoare și cutii de viteze. Numai că… ghici ce? Fiabilitatea nu se referă doar la lanțul cinematic, ci și la componentele auxiliare. Iar asta nu schimbă cu nimic problema – poți să rămâi în câmp la -10 grade Celsius și din cauza problemelor de soft.
Iar Consumer Reports, citat de greencarreports, a decretat: vehiculele electrice complexe au cea mai slabă fiabilitate. Practic, cele mai problematice au fost SUV-urile electrice, care au primit etichata ”sub medie”. La polul opus, cele mai fiabile autoturisme s-au dovedit cele full-hybrid și plug-in hybrid.
Electrice scumpe, predispuse la probleme
Vehiculele electrice scumpe au afișat mai multe probleme de electronică și echipamente auxiliare propulsiei, decât la motoare în sine. Cele mai multe dintre ele au avut probleme la sistemele de infotainment. De aceea, modelele simple, precum Nissan Leaf, au punctat mult mai bine la fiabilitate. Iar tendința de a echipa modelele cu sisteme complexe este cerută de clienți, care au ajuns să-și aleagă mașina pe criterii legate de ecrane, conectivitate și factor wow. Cel mai bun exemplu legat de nivelul la care au ajuns sistemele este dat de Mercedes-Benz EQS. Sistemul Hyperscreen are 56 de inchi și înglobează tehnologii unice, despre care poți citi aici.
Cele mai fiabile mărci au fost, în ordine, Lexus, Mazda și Toyota. Ele au în ofertă mai multe modele hibrid și întotdeauna și-au manifestat, direct sau ocolit, dezaprobarea față de graba cu care este impusă propulsia electrică. Consumer Reports a specificat inclusiv că hibrizii și PHEV-urile au costuri totale mai mici decât ale vehiculelor convenționale echivalente și, după 160.000 km, acestea coboară și sub costurile totale ale electricelor.