Cum se înregistrează și se contabilizează timpul de lucru al șoferilor într-o companie de transport? Evidența timpului de lucru al șoferului este reglementată de lege și este datoria fiecărui angajator să o îndeplinească în raport cu fiecare salariat angajat pe baza unui raport de muncă. Fără îndoială, înregistrarea și contabilizarea timpului de lucru al șoferilor este o activitate care necesită regularitate și mare meticulozitate, deoarece permit, printre altele, determinarea precisă și ușoară a remunerației datorate, dar și optimizarea costurilor firmei.
Păstrarea evidenței exacte a muncii este o cerință care rezultă din prevederile Codului Muncii. Datorită acestui fapt, este posibil nu numai să se calculeze în mod fiabil salariile, ci și să se respecte reglementările privind timpul liber. În cazul firmelor de transport, necesitatea înregistrării timpului de lucru al șoferilor profesioniști este legată și de prevederile cuprinse în Legea privind timpul de lucru al șoferilor și în reglementările UE.
Înregistrarea și contabilizarea corectă a timpului de lucru al șoferilor într-o companie de transport este de mare importanță atât pentru legislația muncii, cât și pentru reglementările privind siguranța rutieră.
Cum se ține evidența timpului de lucru al șoferului într-o companie de transport?
Conform cerințelor actuale, atât șoferii angajați pe bază de contract de muncă, cât și cei care cooperează, trebuie remunerați pe baza datelor strânse și calculate în avans.
Dacă dorești să afli despre înregistrarea și contabilizarea timpului de lucru al șoferilor într-o companie de transport, trebuie să se țină cont de legea în vigoare, care reglementează modul în care acest lucru trebuie să aibă loc. Sunt menționate mai multe posibilități, și anume:
- înregistrarea pe foile de înregistrare
- imprimări ale datelor de pe cardul șoferului și un tahograf digital with Inelo Tachoscan Web
- fișiere descărcate de pe cardul șoferului și tahograful digital
- alte documente care confirmă timpul de lucru și tipul activității desfășurate
- registre întocmite pe baza documentelor prevăzute la punctele 1-4.
Alegerea uneia dintre formele de înregistrare a timpului de lucru al șoferilor depinde în mare măsură de tipul de vehicule folosite de compania de transport. Dacă este vorba despre autoturisme sau vehicule utilitare ușoare, angajatorul nu poate utiliza primele trei variante, deoarece autovehiculul nu este echipat cu tahograf analogic sau digital, astfel că, activitatea șoferului nu este înregistrată automat. Pentru mai multe informații despre analizarea datelor tahografului, poți verifica site-ul www.capital.ro.
Angajatorul este, de asemenea, obligat să furnizeze șoferului evidența timpului de lucru, la cererea acestuia. De asemenea, trebuie să păstreze documentele timp de 3 ani după încheierea perioadei.
Care sunt cele mai frecvente greșeli făcute la ținerea evidenței timpului de lucru al șoferilor?
Înregistrarea precisă a timpului de lucru al șoferilor nu este o sarcină ușoară, motiv pentru care pot fi realizate tot felul de greșeli și erori.
Cele mai frecvente nereguli care apar la ținerea evidenței timpului de lucru al șoferilor includ:
- neraportarea orelor suplimentare
- omiterea orelor unice de muncă de noapte
- nu există nicio indicație cu privire la tipurile de zile libere și de lucru în aceste zile
- completarea cu întârziere a înregistrărilor.
Persoanele care se specializează în contabilitatea și ținerea zilnică a evidenței timpului de lucru al șoferilor, trebuie să urmărească în mod regulat orice modificări care apar în acest domeniu. Una dintre modalitățile care permit acest lucru este ținerea pasului cu noile legi și reglementări, precum și organizarea și consolidarea cunoștințelor în domeniu.
Contabilitatea timpului de lucru al șoferilor – informații de bază
Contabilitatea timpului de lucru al șoferilor constă în primul rând în înregistrarea corectă a tuturor perioadelor de activitate. Datoria principală a fiecărui angajator este să țină o evidență a timpului de lucru, iar foile de pontaj care conțin o listă cuprinzătoare de informații, permit urmărirea acestuia în zile și luni individuale și, de asemenea, să calculeze remunerația corespunzătoare.
În cazul în care se descoperă că timpul de lucru a fost depășit, organele de control vor emite o amendă pe numele conducătorului auto. Cu toate acestea, în cazul în care nereguli și încălcări în domeniul timpului de lucru sunt descoperite în cadrul unui control în companie, responsabilitatea revine angajatorului.