Cand se schimba regulamentar setul de anvelope?
Factorii ce contribuie la reducerea duratei de viata a anvelopelor includ stilul agresiv de condus, calitatea precara a drumurilor, vremea nefavorabila, dar si perioada pe care o petreci zilnic la volan.
Este recomandat ca anvelopele sa fie rotite la fiecare 10.000 de kilometri si sa fie schimbate in momentul in care observi pe ele umflaturi, bule de aer, taieturi mari, crapaturi sau orice alt defect major provenit de la contactul caii de rulare, a umarului sau a flancului cu asfaltul.
Totodata, este imperativ sa iei in calcul sezonul in care te afli. Legislatia nu prevede o data fixa pentru inlocuirea anvelopelor de vara cu cele de iarna, dar trebuie sa te echipezi corespunzator atunci cand circuli pe drumuri cu zapada, gheata sau polei. Poti lua ca reper temperatura, daca aceasta scade sub 7 grade, a venit momentul sa schimbi anvelopele.
Prin schimbarea anvelopelor la timp vei putea circula in siguranta si vei evita riscurile care apar ca urmare a unei deteriorari.
Ce semne stabilesc faptul ca a avut loc o uzura excesiva?
Uneori, anvelopa va prezenta taieturi laterale sau fisuri. Acestea apar drept rezultat la impactul cu pietre sau alte obstacole aflate pe carosabil. Anvelopele se mai pot fisura si daca raman prea mult timp la soare, in zile cu temperaturi extrem de ridicate. In alte cazuri, umezeala care patrunde in anvelopa cauzeaza deteriorarea firelor de metal. La fel stau lucrurile si daca in interiorul lor patrund reziduuri.
Daca pe anvelope apar bule de aer sau umflaturi, acestea sunt acolo din cauza contactului cu bordura si gropi. In aceste cazuri, pentru ca exista un risc crescut de explozie, este necesara inlocuirea imediata a anvelopei.
Ce probleme pot cauza anvelopele uzate?
Anvelopele sunt adesea afectate din cauza neglijentei, a intretinerii necorespunzatoare, dar si daca sunt nepotrivite pentru un anumit sezon. Anvelopele nepotrivite pun in pericol atat siguranta masinii, cat si viata celor aflati in masina.
In cazul lor, prima si cea mai comuna problema este aderenta redusa, care sporeste riscul de accidente. Atunci cand folosesti anvelope nepotrivite pentru sezonul curent sau anvelope care nu mai sunt intr-o stare buna, distanta de franare creste, dar si riscul de aparitie a fenomenului de acvaplanare, fenomen ce se produce atunci cand vehiculul se deplaseaza cu viteza mare pe un carosabil acoperit cu multa apa.
In plus, risti sanctiuni daca setul tau se afla peste limita legala de 1,6mm de uzura sau daca folosesti in anotimpul rece anvelope all season pentru ca nu sunt omologate pentru iarna.
Cat costa un set de anvelope noi?
Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de fiecare autoturism, precum si de producatorul la care decizi sa apelezi. Anvelopele create de marii producatori auto au caracteristici superioare celor after market, dar pretul este destul de ridicat. Indiferent de preferinte, nu trebuie sa te lasi influentat intotdeauna de acest criteriu si nici sa apelezi la produse second hand.
Fa o cercetare si vezi exact cat te costa setul nou pe care vrei sa-l achizitionezi. Daca nu ai suficienti bani pentru a-ti inlocui setul actual, solicita credite nebancare IFN de la Provident. Pentru a afla ce rate vei avea, poti folosi calculatorul de credite pe care site-ul insitutiei il pune la dispozitia clientilor.
Pentru a solicita credite nebancare online ai nevoie de un numar de telefon valid, adresa de resedinta pe teritoriul Romaniei si un venit fix dovedibil. Acesta poate proveni atat din salariu, cat si din pensie, chirie sau oricare alta forma legala.
Rambursarea poate fi saptamanala sau lunara, fiind posibil sa platesti la automatele de plata Selfpay sau, contra cost, poti solicita ca un reprezentant Provident sa vina la tine acasa pentru colectarea ratelor.