Tranzacția prin care Autonom preia Țiriac Operating Lease a fost finalizată. Autonom Lease deține acum peste 10.000 de mașini în leasing operațional.
Omul de afaceri Ion Țiriac a făcut în ultima perioadă mai multe mutări importante în cadrul grupului său. Astfel, dacă la jumătatea lunii ianuarie, era anunțată oficial semnarea unui acord definitiv de vânzare – cumpărare al Țiriac Leasing cu Banca Transilvania, pe 25 ianuarie era anunțată și tranzacția dintre același grup și Autonom pentru vânzarea Țiriac Operating Lease (Premium Leasing SRL). Acum, această din urmă tranzacție a fost finalizată, după acordul Consiliului Concurenței.
Prin preluarea Țiriac Operating Lease – un business cu venituri anuale de 19,3 milioane de euro, active în valoare de 48,9 milioane EUR și o flotă de peste 2.600 de mașini – Autonom depășește semnificativ pragul de 10.000 de mașini în leasing operațional și își întărește poziția pe piața.
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția apreciind că această achiziție nu ridică obstacole semnificative în zona concurenței.
„Astăzi marcăm startul unei noi etape de dezvoltare a Autonom Lease, divizia de leasing operațional din cadrul grupului Autonom. Această tranzacție reprezintă o punte de creștere spre a oferi soluții moderne de mobilitate adaptate nevoilor și contextului, unei baze de clienți extinse. Piața globală de mobilitate se schimbă accelerat și împreună cu echipa Țiriac Operating Lease, ne dorim să valorificăm punctele forte ale fiecărei companii, pentru a le oferi clienților noștri servicii personalizate și flexibile, care să ajute la optimizarea afacerilor într-un context tot mai volatil. Le urăm bun venit în echipa Autonom noilor noștri colegi și avem încredere că procesul de integrare se va derula facil, datorită viziunilor comune”, a declarat Dan Ștefan, cofondator Autonom.
Țiriac Operating Lease (cu denumirea comercială înregistrată Premium Leasing SRL) activează pe piața locală din anul 2003, derulând de-a lungul timpului activitatea de leasing operațional și management de flote în cadrul grupului Țiriac, în peste 4.500 de contracte și respectiv, pentru aproximativ 9.000 de autovehicule.
„După două decenii de evoluție susținută în piața auto de leasing operațional, activitatea Premium Leasing intră într-o nouă eră a serviciilor prin consolidarea echipei Autonom. Identificăm noi oportunități de business și servicii pentru clienții portofoliului nostru. Este o etapă pe care o îmbrațișăm, fără a omite să prezentăm recunoștința echipei noastre față de grupul Țiriac pentru șansa și încrederea oferită în tot acest răstimp”, a declarat Bogdan Nestor, director executiv al Țiriac Operating Lease.
Autonom a mai achiziționat, în iulie 2018, divizia de leasing operațional din cadrul Băncii Transilvania, punând totodată bazele unui parteneriat de distribuție prin care clienții băncii pot avea acces la serviciile de mobilitate furnizate de companiile din grupul Autonom.
Autonom este o companie cu capital 100% românesc, pornită în 2006, în Piatra Neamț și este una din cele mai mari firme, după cifra de afaceri, în sectoarele leasing operațional și închirieri auto. Rețeaua Autonom este prezentă în 33 de orașe din România, dar compania are activități Autonom și în Ungaria și Serbia.
Firmele din piața de leasing operațional administrează peste 77.000 de mașini
Estimările ASLO arată că piața de leasing operațional depășit la finalul anului 2021 nivelul de 77.000 de unități în administrare, ceea ce reprezintă o creștere de peste 8.000 de autovehicule, respectiv 12%, față de finalul anului 2017, ultimul an în care au fost date informații despre aceasta.
Așa cum este deja cunoscut, o investigație a Consiliului Concurenței a blocat în ultimii ani comunicarea datelor despre numărul de mașini administrate sau totalul pieței.
Conform datelor ASLO, cel mai important jucător de pe piață, compania LeasePlan România administrează în prezent 14.111 vehicule, aceasta fiind urmată de Arval Service Lease cu 12.710 unități, ALD Automotive (10.309 unități), Autonom Service (7.017 unități) și BCR Fleet Management (4.452 unități).
Este interesant de observat că, în ciuda creșterii numărului de unități administrate, ponderea leasingului operațional în totalul pieței auto s-a redus. Astfel, conform datelor ASLO, dacă în 2013, societățile de leasing operațional administrau 17,3% din totalul mașinilor noi înmatriculate (autoturisme + vehicule comerciale Ușoare), în 2017 procentul scădea la 12,1%, iar în 2021 a coborât până la 10,6%.