Ochelarii de soare vă protejează ochii de razele ultraviolete (UV) dăunătoare, reduc oboseala ochilor în condiții de luminozitate și vă protejează împotriva resturilor zburătoare și a altor pericole. Găsirea perechii potrivite de ochelari de soare este esențială pentru confortul dumneavoastră, fie că mergeți cu mașina la serviciu sau vă cățărați pe munte.
Ochelarii de soare de calitate blochează 100% din lumina ultravioletă. Informațiile privind protecția UV ar trebui să fie tipărite pe eticheta de agățare sau pe autocolantul de preț al tuturor ochelarilor de soare pe care îi cumpărați, indiferent de unde îi cumpărați. Dacă nu este, găsiți o altă pereche.
Tipuri de ochelari de soare
Ochelari de soare casual: Cei mai buni pentru utilizarea zilnică și pentru activități recreative de bază, ochelarii de soare casual fac o treabă excelentă de a vă proteja ochii de soare în timp ce conduceți la serviciu și vă plimbați prin oraș. Ochelarii de soare casual nu sunt de obicei concepuți pentru a face față intensității sporturilor de acțiune.
Ochelari de soare sport: Concepuți pentru activități precum alergarea, drumețiile și mersul pe bicicletă, ochelarii de soare sport oferă o greutate redusă și o potrivire excelentă pentru aventurile în ritm rapid. Materialele de înaltă calitate ale ramei și lentilelor sunt mai rezistente la impact și mai flexibile decât ochelarii de soare casual. Ochelarii de soare sport au, de asemenea, de obicei, plăcuțe de nas și capete de tâmplă aderente, o caracteristică care ajută la menținerea ramei la locul ei chiar și atunci când transpirați. Unii ochelari de soare sport includ lentile interschimbabile, astfel încât să puteți face ajustări pentru diferite condiții de lumină.
Ochelari de ghețar: Ochelarii de ghețar sunt ochelari de soare speciali, concepuți special pentru a vă proteja ochii de lumina intensă de la altitudini mari și de lumina soarelui care se reflectă pe zăpadă. Aceștia dispun adesea de extensii de tip wrap-around pentru a bloca lumina care intră pe laterale.
Caracteristicile lentilelor ochelarilor de soare
Lentile polarizate: Lentilele polarizate reduc substanțial strălucirea. Polarizarea este o caracteristică excelentă dacă vă plac sporturile nautice sau dacă sunteți deosebit de sensibil la strălucire.
În unele cazuri, lentilele polarizate reacționează cu nuanțele din parbrize, creând pete oarbe și diminuând vizibilitatea afișajelor LCD. Dacă se întâmplă acest lucru, luați în considerare lentilele cu oglinzi ca o alternativă de reducere a strălucirii.
Lentile fotocromatice: Lentilele fotocromatice se adaptează automat la schimbarea intensității și condițiilor de lumină. Aceste lentile devin de fapt mai întunecate în zilele luminoase și mai deschise atunci când condițiile devin mai întunecate. Procesul fotocromic are nevoie de mai mult timp pentru a funcționa în condiții reci și nu funcționează deloc atunci când conduceți o mașină, deoarece razele UVB nu pătrund prin parbriz.
Lentile interschimbabile: Unele modele de ochelari de soare vin cu lentile interschimbabile (detașabile) de diferite culori. Aceste sisteme cu mai multe lentile vă permit să vă adaptați protecția ochilor la activitățile și condițiile dumneavoastră. Luați în considerare această opțiune dacă aveți nevoie de performanțe fiabile într-o mare varietate de situații.
Transmiterea luminii vizibile
Cantitatea de lumină care ajunge la ochi prin lentilele dvs. se numește transmisie a luminii vizibile (VLT). Măsurată ca procent, VLT este influențată de culoarea și grosimea lentilelor tale, de materialul din care sunt fabricate și de straturile pe care le au pe ele. Iată câteva orientări generale pentru alegerea ochelarilor de soare pe baza procentajelor VLT:
0-19% VLT: Ideal pentru condiții luminoase și însorite.
20-40% VLT: Buni pentru o utilizare polivalentă.
40+% VLT: Cei mai buni pentru condiții de cer acoperit și lumină slabă.
80-90+% VLT: Lentile practic transparente pentru condiții foarte întunecate și de noapte.
Culori ale lentilelor pentru ochelari de soare
Culorile lentilelor afectează cantitatea de lumină vizibilă care ajunge la ochi, cât de bine vedeți alte culori și cât de bine vedeți contrastele.
Culorile închise (maro/gri/verde) sunt ideale pentru utilizarea zilnică și pentru majoritatea activităților în aer liber. O pereche de ochelari de soare GUESS cu lentile în nuanțe mai închise este destinată în primul rând să taie strălucirea și să reducă oboseala ochilor în condiții de luminozitate moderată spre puternică. Lentilele gri și verzi nu vor distorsiona culorile, în timp ce lentilele maro pot provoca o distorsiune minoră.
Culori deschise (galben/auriu/arămiziu/roșu/vermii): Aceste culori excelează în condiții de lumină moderată spre slabă. Ele sunt adesea excelente pentru schi, snowboarding și alte sporturi de zăpadă. Ele oferă o percepție excelentă a adâncimii, sporesc contrastele în condiții de lumină înșelătoare și plată, îmbunătățesc vizibilitatea obiectelor și fac ca împrejurimile să pară mai luminoase.
Acoperiri ale lentilelor de ochelari de soare
Cu cât ochelarii de soare sunt mai scumpi, cu atât este mai probabil ca aceștia să aibă mai multe straturi de acoperiri. Acestea pot include un strat hidrofob pentru a respinge apa, un strat anti-zgârieturi pentru a îmbunătăți durabilitatea și un strat anti-ceață pentru condiții umede sau activități cu multă energie.
Acoperirea cu oglinzi sau cu flash se referă la o peliculă reflectorizantă aplicată pe suprafețele exterioare ale unor lentile de ochelari de soare. Acestea reduc strălucirea prin reflectarea unei mari părți din lumina care atinge suprafața lentilelor. Acoperirile oglindite fac ca obiectele să pară mai întunecate decât sunt, astfel încât se folosesc adesea nuanțe mai deschise pentru a compensa acest lucru.