Japonia se opune planului ”zero emisii” pentru mașini, până în 2035

Japonia zero emisii

Se îngroașă gluma. Mai multe țări se opun planului care prevede fabricarea exclusivă a mașinilor cu zero emisii, începând cu 2035. Cea mai recentă opoziție vine din partea Japoniei.

Japonia este unul dintre cei mai influenți membri ai grupului G7. Ei bine, țara asiatică se opune planului de a produce mașini fără emisii începând cu 2035. Această opoziție se bazează pe o analiză din partea investitorilor ”verzi”. Aceasta arată că adoptarea vehiculelor fără emisii este prea lentă pentru a putea atinge țelul în 2035. Asta reiese dintr-un document pe care a pus mâna Reuters.

De asemenea, conform acestui document, Japonia va propune eliminarea unei referiri la ”obiectivul colectiv de a avea cel puțin 50% vehicule cu emisii zero până în 2030”. În locul său, Japonia va propune un obiectiv ceva mai vag. ”Creșterea semnificativă a vânzărilor, a cotei de piață și a gradului de utilizare a vehiculelor ușoare cu emisii zero”. Ministrul de externe japonez nu a comentat această variantă.

Membrii grupului G7 se întâlnesc în Alpii Bavarezi zilele acestea, iar marți, la sfârșitul summit-ului, vor publica versiunea finală a comunicatului.

Fără un prag clar de adoptare a propulsiei cu zero emisii

Japonia deja a făcut presiuni în luna mai ca anul 2035 să nu fie declarat oficial anul în care G7 trece la vehicule fără emisii. Iar presiunile au avut succes: obiectivul nu a fost inclus în declarația finală. În locul său a fost adoptată o versiune mai vagă. Astfel, G7 s-a angajat să realizeze un ”sector rutier puternic decarbonizat până în 2030” prin ”creșterea semnificativă” a vânzărilor de vehicule fără emisii. Rămâne de văzut cum se va încheia și actualul summit G7.

test Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid zero emisii

Conducerea Toyota Motor Corporation a făcut deja lobby pe lângă guvernul Japoniei pentru ca acesta să susțină hibridele la fel de mult ca electricele. Compania susține că producătorii auto nu ar trebui să fie limitați la tehnologii specifice. Ar trebui să păstreze o serie de opțiuni. Astfel, ar putea atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top