Bateriile Li-Ion care nu pierd considerabil autonomie la temperaturi extreme

i20 2020 autoexpert.ro

Se știe că, atunci când mergi cu mașina electrică iarna, autonomia scade considerabil. Ei bine, o echipă a Universității din California a dezvoltat o baterie care nu suferă la temperaturi extreme.

Există câteva probleme cu care se confruntă, actualmente, bateriile mașinilor electrice și electrificate. Cea mai mare dintre ele este prețul meteriilor prime. Acesta împiedică modelele electrice să egaleze prețul celor termice. Apoi, densitatea energetică, din cauza căreia mașinile electrice sunt atât de grele. În sfârșit, o mare problemă rămâne scăderea autonomiei la temperaturi extreme.

➡ BMW recilcează bateriile în China 💡

La căldură extremă, bateriile au nevoie de un sistem de răcire, mai ales dacă le soliciți puternic. Când e frig, bateriile se descarcă de la sine, scăzând, astfel, și autonomia mașinii. Ei bine, o echipă a Universității din California a reușit să dezvolte o baterie Li-Ion care nu suferă puternic la temperaturi extreme.

”Aveți nevoie de funcționare la temperaturi ridicate în zone în care temperatura ambientală poate atinge trei cifre (Fahrenheit) și drumurile devin și mai fierbinți.

În cazul vehiculelor electrice, pachetele de baterii se află de obicei sub podea, aproape de aceste drumuri fierbinți”. Asta spune Zheng Chen, profesor și autor principal al studiului.

“De asemenea, bateriile se încălzesc doar din cauza trecerii unui curent în timpul funcționării. Dacă bateriile nu pot tolera această încălzire la temperaturi ridicate, performanța lor se va degrada rapid”.

Artificiile bateriei eficiente la temperaturi extreme

Echipa lui Chen a inventat un electrolit ce are în componență eter dibutilic și un catod ce conține mult sulf. A fost folosit un polimer care împiedică dizolvarea sulfului în electrolit. Astfel, catodul rămâne stabil pentru o lungă perioadă de timp.

baterie temperaturi extreme autoexpert.ro

Avantajele sunt importante. Primul, durata de viață crește mult față de o baterie clasică. Apoi, autonomia iarna va crește semnificativ, în timp ce la temperaturi ridicate nu va mai fi nevoie de sistem de răcire. Testele cu noua baterie au arătat că și-a păstrat minimum 87,5% din capacitatea energetică atât la -40 grade C, cât și la +50. Și asta, fără a avea nevoie de sistem de răcire.

Drept urmare, tehnologia există, trebuie doar rafinată.

via interestingengineering

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top