Cum funcționează o bujie?
Este necesar să știi cum funcționează mașina ta. Atunci când nu înțelegi ce se întâmplă sub capotă, probabil vei avea o experiență nu tocmai plăcută în momentul în care o piesă se defectează. Trebuie să fii capabil să distingi diferite părți ale vehiculului, precum și modul în care acestea funcționează împreună. Înțelegerea acestor componente îți va permite să determini atunci când este momentul să schimbi bujiile, pentru o funcționare corectă a motorului.
Bujiile declanșează scânteia care aprinde amestecul de aer și combustibil din interiorul chiulasei cilindrului, în cazul motoarelor cu ardere internă. În motor, bujia este atașată la partea superioară a unui piston. Când contactul este pornit, bujia emite o scânteie. Acest lucru face ca gazul să se aprindă și să forțeze pistonul în jos, determinând rotirea arborelui cotit și mișcarea pistoanelor înapoi. Pe măsură ce pistonul se mișcă înainte și înapoi, supapele se deschid și se închid. Un motor are în mod obișnuit un număr egal de bujii și cilindri.
Dacă nu ești familiarizat o astfel de piesă a mașinii, atunci îți vei dori să știi că o bujie arată așa:
Bujiile incandescente pot fi achiziționate din magazine de specialitate și sunt disponibile pentru toate tipurile de autovehicule diesel.
Cum îți dai seama că bujiile nu mai funcționează cum trebuie și este timpul să le schimbi?
În timp, bujiile se pot deteriora. O bujie uzată nu va produce o scânteie puternică, ceea ce înseamnă că motorul mașinii nu va funcționa eficient. Schimbarea bujiilor ar trebui să aibă loc atunci când:
- Mașina nu pornește sau se chinuie să pornească;
- Mașina merge prost în ralantiu;
- Motorul nu poate fi accelerat;
- Se consumă mai mult combustibil decât de obicei;
- Bujia se supraîncălzește;
- Bujia are depuneri de cenușă pe ea.
Cum să schimbi bujiile?
Când bujiile se uzează, încep să producă mai puține scântei, ceea ce face ca motorul să funcționeze mai greu. Nu trebuie să aștepți până când motorul începe să scoată fum. Cel mai bine este să înlocuiești bujiile încă de la primele semne de deteriorare. Dacă ai puțină îndemânare, poți schimba bujia pe cont propriu.
Primul pas pentru a înlocui o bujie este îndepărtarea capacului acesteia, precum și tuburile și firele care blochează accesul. Apoi, curăță depunerile din zonă, pentru a evita ca acestea să ajungă la motor. În cele din urmă, ar trebui să scoți bujia, cu ajutorul unei chei tubulare potrivite. Curăță locul bujiei și introdu noua bujie cu atenție. Înfiletează ușor, pentru a nu strica filetul chiuloasei. Strânge bujia cu ajutorul unei chei dinamometrice, setând astfel cuplul indicat de producător, pentru strângerea bujiei. Conectează apoi toate tuburile și firele îndepărtate la primul pas și pornește mașina.
Bujiile sunt piese esențiale pentru funcționarea motorului mașinii. Odată ce bujiile și-au atins speranța de viață și sunt uzate, este ușor de identificat când este timpul să le înlocuiești. Nu aștepta prea mult timp pentru a le înlocui, astfel vei putea cauza deteriorarea inutilă a motorului. Alege bujiile potrivite tipul tău de mașină, schimbă-le și vei observa o experiență de condus mult mai lină încă din primele secunde de la pornire.