Driver Alert, Attention Assist, Driver Drowsiness detection, Drowsiness Alert. Numește-l cum vrei. În românește îl cheamă Detectorul de oboseală. Ei bine, acest asistent este pus în dificultate de ochii mici ai șoferilor chinezi, care pare că dorm la volan.
Detectorul de oboseală are o cameră care ”privește” șoferul. Când softul ”din spatele” ei consideră că ochii nu se mai mișcă după un anumit tipar, declanșează o alertă. În general, pe bord apare o ceșcuță de cafea și un mesaj care îndeamnă șoferul să ia o pauză. Multora dintre noi ni s-a întâmplat să vedem mesajul afișat. Cel puțin în cazul meu, de multe ori, starea de oboseală a fost detectată corect.
Detectorul de oboseală ”dă rateuri”
Ei bine, un blogger chinez a pornit o discuție pe rețeaua de socializare Weibo. Cunoscut sub preudonimul DerekTLM, acesta s-a plâns de detectorul de oboseală al mașinii sale marca Xpeng.
”Permiteți-mi să repet, ochii mei sunt mici, dar nu adorm la volan. Oare noi, cei cu ochi mici, nu merităm [să folosim] Navigation Guided Pilot?”
Apoi l-a etichetat pe CEO-ul Xpeng în postarea sa și a cerut o actualizare a sistemului. CEO-ul a răspuns după două ore la mesajul bloggerului. Cu toate astea, nu știm ce măsuri sunt sau vor fi luate pentru a rezolva problema.
Și alți useri ai rețelei s-au plâns de probleme asemănătoare. Printre ei, un alt blogger, Chang Yan, care a spus că majoritarea modelelor pe care le-a condus i-au creat această problemă. Acesta l-a felicitat pe CEO-ul companiei Xpeng pentru reacția rapidă pe care a avut-o la postarea colegului său.
➡ Acesta este vehiculul autonom dezvoltat la Timișoara 💡
O situație asemănătoare s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani. Atunci, tehnologia de conducere autonomă a fost criticată pentru că ”era rasistă”, nereușind să detecteze pietonii cu pielea închisă la culoare cu aceeași acuratețe ca în cazul celor cu pielea mai deschisă la culoare.
via shine