Se spune că omul sfințește locul. Doar că știrile legate de război arată fix opusul. Ei bine, în orașul ”natal” al companiei Mazda, Hiroshima, turnul Orizuru este dovada că între atrocitățile trecutului și prespectiva unui viitor limpede este o legătură simplă.
Povestea asta gravitează în jurul celui mai vechi dealership Mazda din lume. A fost înființat în 1933, dar clădirile și toate dependințele sale au fost transformate în scrum de bomba de la Hiroshima. Atunci, în 1945, bomba atomică a curmat viețile președintelui companiei, Soya Matsuda, și a tuturor angajaților săi. Soya a fost al doilea fiu al lui Jyujiro, care a fondat compania numită azi Mazda.
Acum, președinte al companiei este Tetsuya Matsuda (53 de ani), nepotul lui Soya. Acesta a preluat afacerea de 23 de ani și a diversificat-o. Grupul condus de el a ajuns la aproximativ 30 de companii. Dar datoria pe care o are față de comunitatea din Hiroshima n-a fost ștearsă de succesul pe care îl are.
”Ceea ce era obișnuit pe atunci la companiile din industria auto, ca noi, era să planteze un copac de fiecare dată când vindeau o mașină, ca semn de contribuție la conservarea mediului înconjurător”, spune Matsuda.
Dar Matsuda a mers mai departe. Pus să aleagă între atrocitățile trecutului și perspectiva unui viitor mai bun, a ales să le păstreze vii pe ambele. Astfel, în 2016, a construit o clădire de birouri și spații comerciale numită Hiroshima Orizuru Tower și poziționată cu fața spre Memorialul Păcii.
„În momentul în care am stat pe acoperiș, m-am îndrăgostit de priveliștea orașului de acolo”, își amintește Matsuda. „A fost mai mult decât uimitor. Puteai să vezi Domul Bombei Atomice dedesubt, cu peisajul orașului în spatele lui. De asemenea, puteai vedea un lanț de munți care înconjurau orașul. Gândul meu imediat a fost că toată lumea trebuie să vadă asta…
Te lasă fără cuvinte când te gândești la eforturile pe care localnicii le-au făcut pentru a reconstrui orașul în ultimii 70 de ani. Aproape că poți simți hotărârea lor incredibilă, iar eu m-am gândit că orașul este acum un simbol al forței umane.”
Orizuru vine de la ori („pliat”) și tsuru („cocor”). Cocorul din hârtie este simbolul păcii în Japonia. Aproape 7 ani a durat reconstrucția clădirii. Iar când, în sfârșit, a fost gata, în 2016, a devenit unul dintre simbolurile orașului.