Birourile centrale ale unor nume mari din industria anvelopelor, precum Pirelli, Continental, Michelin sau Nokian Tyres au fost percheziționate de autoritățile de reglementare antitrust ale UE.
Comisia Europeană (CE), care acționează ca autoritate de aplicare a normelor de concurență în Uniunea Europeană, a anunțat că a efectuat percheziții la mai mulți producători de anvelope din UE. Deși oficialii CE nu au dat detalii despre motivele verificărilor, Reuters notează că ancheta vizează formarea unui posibil cartel.
Ca urmare a declanșării verificărilor, compania italiană Pirelli a menționat că a acționat în mod corect și „întotdeauna în deplină conformitate cu toate regulile și reglementările”.
„Pirelli garantează sprijinul total al autorității în cadrul investigațiilor în curs”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al companiei cu sediul la Milano.
Germanii de la Continental nu au făcut declarații dar au a confirmat că investigații ale autorităților antitrust europene au loc la birourile companiei din Germania.
Compania franceză Michelin a confirmat că a fost inclusă în investigația UE și că respectă cu strictețe normele de concurență.
În același timp, cei de la Nokian Tyres a menționat că sediul din Finlanda al companiei a fost percheziționat și că sunt gata să coopereze cu autoritățile UE.
Este important de menționat că, în urma declanșării acestor controale, acțiunile Pirelli au scăzut ieri cu până la 3,8% înainte de a fi suspendate pentru scurt timp de la tranzacționare. Cele ale Michelin au scăzut cu 2,9%, iar ale Continental cu 3,5%.
Toate companiile menționate au uzine și în România.
Ulterior, după ce informațiile privind verificările declanșate au ajuns în presă, organismul de supraveghere al UE în privința concurenței a precizat că tema inspecțiilor este piața anvelope de schimb pentru autoturisme, camionete, camioane și autobuze.
„Comisia Europeană este îngrijorată de o posibilă coordonare la nivelul prețurilor între companiile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice”, a afirmat executivul UE într-o declarație.
Companiile găsite vinovate de încălcarea normelor antitrust ale UE riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală.
În ultimii ani, CE a descoperit aproape o duzină aranjamente de tip cartel în industria auto, în acest context fiind amendați furnizori de rulmenți, scaune, sisteme de frânare, etc.