Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca.
Centru de Inginerie Bosch de la Cluj-Napoca, rezultatul unei investiții care acum urcă la aproximativ 50 de milioane de euro, are peste 1.500 de angajați care au la dispoziție două clădiri amplasate în centul orașului. Alți 200 de angajați ai centrului sunt localizați la Sibiu și București.
Începută în 2017, investiția în Centrul de Inginerie de la Cluj-Napoca, s-a derulat în două etape. După o primă clădire, funcțională din 2020, cea de-a doua, inaugurată pe 23 aprilie, este rezultatul unei investiții de 21,2 milioane de euro, sumă din care 5,4 milioane de euro au fost ajutor de stat.
Noua clădire, a cărei construcție a început în martie 2021, are o suprafață construită de aproximativ 10.000 de metri pătrați, împărțiți pe zece etaje și este conectată de sediul existent prin două pasarele.
„În 2024, aniversăm, de asemenea, 30 de ani de prezență Bosch în România și ne bucurăm să marcăm acest moment și prin finalizarea unei investiții de o asemenea amploare, atât ca sumă alocată, cât și prin prisma utilității sale pentru Bosch și pentru industria din România, dar și prin modul exemplar de colaborare cu autoritățile locale. De 30 de ani, Bosch este un partener de încredere pentru societatea românească, iar această investiție de la Cluj subliniază angajamentul pe termen lung pe care Grupul Bosch îl are față de România,” a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul grupului Bosch în România.
Pe lângă birouri și săli de ședințe, noua clădire oferă diferite facilități, precum zone pentru testarea mașinilor, spațiu dedicat proiectelor de inovație, sală de conferință și zone de relaxare. De la parter până la ultimul etaj, design-ul clădirii combină elementele creative cu lumea dinamică a tehnologiei.
Grație facilităților oferite, dar și unei filosofii aparte a celor de la Bosch, a fost stimulată creșterea ratei de prezență la birou a angajaților Centrului de Inginerie din Cluj, îmbinând, astfel, telemunca cu prezența fizică la sediul companiei. Conform lui Mihai Boldijar, în prezent, circa 60% dintre angajații Centrului își desfășoară activitatea zilnică de la birou.
„Această nouă clădire modernă, pe care o inaugurăm astăzi și de care eu personal sunt foarte mândru, completează beneficiile pe care le oferim colegilor noștri. Facilitățile moderne și condițiile de muncă îi ajută să inoveze, să colaboreze și, astfel, să dezvolte, chiar aici, în România, soluții de ultimă generație ce au impact asupra viitorulului industriei mobilității la nivel global,” a declarat Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.
Conform acestuia, „prin consolidarea poziției Centrului de Inginerie din Cluj, experții locali au o contribuție din ce în ce mai mare la procesul de transformare a companiei la nivel global. Fie că este vorba despre sisteme avansate pentru asistența șoferului, sisteme de direcție asistate electric, sisteme de propulsie tradiționale și electrice, sau diferite servicii pentru industria auto, la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj avem o experiență vastă în dezvoltarea unor soluții software și hardware inovatoare. Proiectele tehnice complexe și contribuția directă la dezvoltarea produselor Bosch, oportunitățile de dezvoltare profesională și personală, condițiile de muncă flexibile, birourile și laboratoarele moderne deja existente în Cluj-Napoca, Jucu, București și Sibiu, fac din Centrul de Inginerie Bosch unul dintre cei mai doriți angajatori în rândul inginerilor și specialiștilor IT în România”.
Centrul de Inginerie Bosch din Cluj joacă un rol important în transformarea sectorului mobilității, încă de la înființarea sa, în anul 2013. Prin expertiza amplă în ingineria software, hardware și mecanică și ingineria fiabilității, dar și în planificarea vânzărilor, centrul contribuie la dezvoltarea unor soluții inovatoare, bazate pe inteligența artificială, aplicate în domeniile conducerii automatizate, mobilității electrice și conectate.
Datorită colaborării strânse cu alte locații de inginerie Bosch din Europa Centrală și de Est și cu fabrica din Cluj a companiei, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj oferă soluții unice clienților din întrega lume, fiind un pilon important al rețelei globale de inginerie Bosch. Astfel, dezvoltarea activităților sale a condus în mod natural la extinderea în București și, din acest an, în Sibiu. Astăzi, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un contributor important la gama de drepturi de proprietate intelectuală ale Bosch, cu peste 100 de invenții în fiecare an.