Leoni disponibilizează 10% din angajații uzinei din Bistrița

Leoni cablaje

Fabrica de cablaje auto Leoni din Bistrița va concedia până la 10% din personal. În mai a fost anunțată și închiderea punctului de lucru din Luduș.

Conducerea companiei Leoni a anunțat că este nevoită să apeleze la concedieri colective care vor viza până la 10% din personalul fabricii sale din Bistriţa. Cu peste 3.600 de salariaţi, unitatea de producție este cel mai mare angajator din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Anterior, la finalul lunii mai, aceeași companie a decis să închidă și punctul de lucru din Luyduș, decizie care a dus la proteste ale angajaților.

În cazul ambelor decizii, reprezentanţii companiei invocă „scăderea drastică a comenzilor pentru vehicule electrice”.

„În contextul economic generat de scăderea drastică a comenzilor pentru vehicule electrice, Leoni Bistriţa este nevoită să ia măsuri pentru consolidarea şi stabilizarea sustenabilă a operaţiunilor fabricilor din Bistriţa. În urma unei analize detaliate a situaţiei economice şi operaţionale actuale în zona electromobilităţii şi ca urmare a informării de către managementul companiei a organizaţiei sindicale, s-a decis reducerea numărului de angajaţi cu până la 10%. Această măsură este necesară pentru a menţine competitivitatea şi viabilitatea pe termen lung a companiei. Pentru a asigura un proces de reducere echitabil şi transparent, vor fi aplicate criterii de evaluare obiective, care vor ţine cont de evaluarea anuală a performanţelor profesionale, vechimea în cadrul companiei, competenţele şi calificările individuale, precum şi necesităţile operaţionale ale fiecărui departament. De asemenea, în cadrul acestui proces, categoriile vulnerabile (angajaţi care sunt părinţi unici etc.) vor beneficia de protecţie suplimentară. Aceste criterii sunt adoptate pentru a minimiza impactul social şi pentru a asigura un tratament corect şi echitabil pentru toţi angajaţii noştri”, au menționat oficialii Leoni România.

Directoarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, a confirmat pentru Agerpres că instituţia pe care o conduce a fost notificată de către cei de la Leoni în legătură cu concedierile colective, ce ar urma să intre în vigoare în luna septembrie, şi se aşteaptă comunicarea oficială a numărului exact de angajaţi care vor rămâne fără loc de muncă, după finalizarea negocierilor cu sindicaliştii.

În mai, circa 200 de angajaţi ai fabricii Leoni din Luduş au protestat după decizia de închidere a punctului de lucru, solicitând să li se respecte drepturile sociale.

Un reprezentant al companiei menționa la acel moment că „producătorii auto sunt nevoiţi să facă tranziţia de la motoarele pe benzină şi motorină la cele hibride şi electrice, dar subvenţiile pentru maşinile electrice au scăzut în toate ţările europene, ceea ce nu încurajează vânzarea lor. În acest context, dar şi în contextul economic general, la nivelul grupului Leoni, au avut loc o serie de analize amănunţite care au evaluat eficienţa operaţiunilor noastre. După discuţii îndelungate, am identificat o nevoie de flexibilizare a modului în care lucrăm, astfel încât să ţinem pasul cu cerinţele pieţei auto. Decizia detaşării angajaţilor noştri din Luduş către alte fabrici LEONI din România, respectiv la fabricile din Arad şi Bistriţa, a fost luată ca urmare a reducerii drastice a comenzilor pentru fabrica din Luduş şi având în vedere dorinţa noastră de a păstra toţi aceşti angajaţi valoroşi în cadrul companiei”, a arătat reprezentantul grupului.

De asemenea, compania promitea va sprijini relocarea angajaţilor din Luduş prin asigurarea cazării, dar şi prin oferirea unui bonus.

„Din dorinţa de a afecta cât mai puţin salariaţii noştri şi pentru a păstra continuitatea în muncă, le-am oferit acestora posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea la fabricile din Bistriţa. Până când fabricile de la Bistriţa vor avea posibilitatea de a-i integra în procesele specifice, ne-am îndreptat angajaţii spre fabrica din Arad. Astfel, pentru o perioadă de maxim cinci luni, angajaţii au posibilitatea detaşării la fabrica din Arad. Sprijinim relocarea angajaţilor noştri prin asigurarea cazării, dar şi prin oferirea unui bonus de relocare. După această perioadă, activitatea angajaţilor noştri se va relua la fabricile din Bistriţa. Compania va pune la dispoziţie transportul gratuit până la locul de muncă şi retur. LEONI a investit continuu în formarea şi specializarea angajaţilor, cea mai importantă resursă a companiei. Apreciem contribuţia, profesionalismul şi dedicarea de care angajaţii LEONI dau dovadă zi de zi”, au susţinut oficialii Leoni.

De la începutul anului 2000, LEONI a fost un promotor al excelenței în România. Cu o forță de muncă de aproximativ 12.000 de angajați în 2024, suntem unul dintre cei mai importanți angajatori din țară.

Istoria Leoni în România a început odată cu deschiderea primei fabrici Wiring Systems Division la Arad în anul 2000. În anul 2002 a fost deschisă fabrica din Bistrița urmând ca trei ani mai târziu să își deschidă porțile și cea de la Pitești. Extinderea a continuat cu fabrici satelit în Beiuș, Luduș, Marghita și Bumbești-Jiu. În 2016, a fost înființat primul Shared Service Center Leoni (SSC) din România la Cluj-Napoca. Acesta coordonează 17 funcții corporate distincte.

În cadrul operațiunilor din România, Leoni realizează aproximativ 23.500 de produse, cu un accent major pe ansambluri LV (low-voltage) pentru vehiculele convenționale și HV (high-voltage) pentru vehiculele electrice. Această gamă diversificată de produse este furnizată celor mai importanți producători auto din industrie.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top