Guvernul italian taie finanțarea pentru fabrica de baterii ACC

ACC Termoli AutoExpert

Guvernul italian a decis să retragă finanțarea de la o fabrică de baterii pentru vehicule electrice susținută în comun de Stellantis și Mercedes-Benz. Această decizie vine după ce Automotive Cells Company (ACC), care este responsabilă de proiect, nu a reușit să prezinte un calendar clar pentru dezvoltarea fabricii, potrivit ministrului industriei Adolfo Urso la 17 septembrie.

 

ACC, printre ai cărei acționari se numără ambii producători auto, a planificat inițial construirea a trei fabrici de baterii în Europa, inclusiv una în Termoli, Italia. Investiția totală pentru aceste fabrici a fost estimată la 7 miliarde de euro. Cu toate acestea, din cauza scăderii cererii de vehicule electrice în Europa, ACC a întrerupt lucrările pregătitoare pe amplasamentul de la Termoli, precum și construcția unei alte facilități în Kaiserslautern, Germania.

ACC Termoli AutoExpert

Guvernul italian alocase inițial fonduri publice pentru a sprijini fabrica de baterii ACC de la Termoli, ca parte a inițiativelor sale în domeniul energiei ecologice. Cu toate acestea, în lipsa unui calendar clar pentru dezvoltare, guvernul redirecționează acum aceste fonduri către alte proiecte de mediu. Directorul general al ACC, Yann Vincent, a declarat că societatea va relua discuțiile privind finanțarea cu guvernul italian în prima jumătate a anului viitor.

În ciuda întârzierilor de la fabrica de baterii, Stellantis a anunțat că va continua să producă motoare la Termoli cel puțin până în 2028. Această decizie este menită să atenueze impactul întârzierii fabricii de baterii și să mențină locurile de muncă în regiune. Stellantis este unul dintre cei mai mari producători de automobile din lume și a fost în fruntea tranziției către vehiculele electrice, însă recenta încetinire a cererii în Europa a condus la ajustări strategice.

Au apărut tensiuni între Stellantis și guvernul italian, în special după planurile producătorului de automobile de a-și reduce forța de muncă din Italia din cauza scăderii la nivelul întregii industrii. Stellantis și guvernul condus de Giorgia Meloni s-au confruntat în legătură cu aceste reduceri de personal, subliniind provocările cu care se confruntă sectorul auto european pe măsură ce trece la electrificare.

Ca un nou semn al condițiilor dificile de pe piață, Stellantis a anunțat că intenționează să întrerupă producția modelului său electric Fiat 500 la Torino, în Italia, invocând lipsa cererii pentru vehiculele electrice în Europa. Producția va fi întreruptă timp de o lună, reflectând incertitudinea crescândă privind adoptarea vehiculelor electrice și dinamica schimbătoare din cadrul industriei.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top