Șeful Mercedes-Benz solicită norme mai blânde privind emisiile de CO2

Ola Kallenius - Daimler - Mercedes-Benz EQS

Ola Kallenius, cel care conduce grupul german Mercedes-Benz, este de părere că preferințele clienților nu pot fi ignorate, iar scăderea vânzărilor de mașini electrice impune relaxarea normelor de depoluare stabilite pentru 2025.

Șeful Mercedes-Benz susține poziția Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) cu privire a reducerea țintelor de emisii de CO2 stabilite pentru 2025. El consideră că grupul german „nu poate ignora preferințele clienților” care au dus la reducerea cererii de mașini electrice, iar asta face din țintele de CO2 stabilite de politicienii de la Bruxelles o țintă imposibil de atins.

Totodată, Ola Kallenius a declarat entru uibicaia germană Handelsblatt că susține propunerile lui Mario Draghi de a stimula competitivitatea europeană și solicită „acțiuni urgente”.

„Nu putem ignora preferințele clienților”, a declarat Kallenius pentru publicația germană. Având în vedere că achizițiile de automobile complet electrice stagnează în Europa, obiectivele privind emisiile de CO2 pentru 2025 sunt „greu de atins”, a spus el.

El a menționat și că ar „aproba aproape fără rezerve” un raport recent al lui Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, privind modul de îmbunătățire a competitivității în regiune.

Aceste declarații vin în contextul în care Mercedes-Benz a prezentat investitorilor pe 19 septembrie un avertisment cu privire la evoluția unor indicatori financiari ai companiei citând problemele de pe piața chineză ca principală cauză. Totuși, Kallenius consideră că producătorul auto este „pe drumul cel bun” cu planurile sale de reducere a costurilor.

Pe 15 septembrie ACEA a solicitat revizuirea țintelor de emisii ca urmare a stagnării pieței de mașini complet electrice. Uniunea Europeană ar trebui să decidă urgent amânarea cu doi ani a obiectivelor privind emisiile pentru 2025, notează o propunere a grupului de lobby al industriei auto.

Conform documentului, normele UE care vizează emisii medii de CO2 ale întregii flote de vehicule comercializată în 2025 de aproximativ 95 de grame pe kilometru – în scădere de la 106,6 g/km în 2023 – ar obliga producătorii auto fie să oprească producția a aproximativ două milioane de mașini, fie să se expună la amenzi care ar putea ajunge la 13 miliarde de euro pentru autoturisme și alte trei miliarde de euro pentru vehiculele comerciale ușoare.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top