Stellantis, ca și ceilalți producători auto, trebuie să crească puternic vânzările de autoturisme electrice în acest an pentru a evita plata unor amenzi de milioane de euro. Soluția grupului pare a fi acordarea de bonusuri pentru dealerii care reușesc să vândă multe mașini electrice.
Amenzile care îi amenință pe producătorii auto dacă nu reușesc să scadă media emisiilor întregului parc auto vândut în 2025 în Europa la cel mult 95 gr. CO2/km sunt întâmpinate de fiecare în parte cu soluții individuale. În cazul marelui grup Stellantis – care include mărci precum Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel sau Peugeot – pare că totul se îndreaptă către bonificații majore oferite dealerilor care reușesc să vândă multe mașini electrice.
Directorul de operațiuni Jean-Philippe Imparato, cel mai înalt manager Stellantis din Europa de la plecarea directorului general Carlos Tavares consideră că, în loc să facă reduceri de preț pentru mașinile vândute, afectând astfel atât bilanțul financiar al companiei, cât și valoarea de revânzare a mașinilor deja comercializate, mult mai indicată este o susținere a dealerilor prin oferirea de recompense.
„Trebuie să vindem semnificativ mai multe vehicule electrice în acest an. În 2024, aproximativ 12% din totalul vânzărilor noastre în UE erau autovehicule electrice, dar am nevoie de 21% pentru a evita să plătesc amenzi Comisiei Europene. Iar eu vă spun: Nu am nicio intenție să fac asta!”, a declarat presei Imparato în cadrul unei mese rotunde cu jurnaliștii organizată la expoziția auto de la Bruxelles.
Pentru a își atinge scopul, oficialul Stellantis susține că ar putea fi oferit un „bonus de performanță” dealerilor care fac eforturi suplimentare pentru a vinde mașini electrice. Astfel, dealerii vor câștiga „aproximativ de două ori” mai mult pentru vânzarea unei mașini electrice față de suma care le revine pentru o mașină cu combustie internă.
Oficialul Stellantis nu a oferit niciun detaliu cu privire la structura bonusului. „Tu mă ajuți, eu te ajut – acesta este principiul”, s-a mulțumit el să menționeze. Totuși, nu este exclus ca unii dealeri să folosească potențialele recompense promise de Stellantis tocmai pentru a acorda reduceri de prețuri clienților.
Jean-Philippe Imparato a subliniat faptul că, pentru moment, Stellantis nu reduce prețurile electricelor deși trebuie să vândă cât mai multe astfel de vehicule pentru a evita amenzile Comisiei Europene. „Nu ne panicăm în legătură cu scăderea prețurilor la unii producători”, a declarat Imparato.
Un punct important al strategiei Stellantis de a reduce media emisiilor de CO2 ale mașinilor vândute în acest an este expansiunea mărcii Leapmotor, recent lansată și în România. Având în portofoliu modele complet electrice, dar și hibride, marca din China care are ca acționar și grupul Stellantis poate susține acest demers. „Leapmotor este cel mai bun prieten al meu”, a declarat Imparato la Bruxelles.
El a menționat și că nu se așteaptă la o susținere financiară a autorităților din statele europene pentru vânzarea de mașini electrice. „Desigur, guvernele ar trebui să sprijine trecerea la automobilele electrice. Dar un motiv bun pentru schimbare ar trebui să fie o rețea densă de încărcare, timpi scurți de încărcare și tarife favorabile la electricitate. Dacă guvernele rezolvă aceste probleme, atunci clienții nu vor mai avea temeri legate de electromobilitate”.
În plus, citat de publicația germană Automobilwoche, el a declarat că Stellantis are în plan ca, pe termen lung, să poziționeze prețul mașinilor electrice la un nivel similar cu cel al mașinilor cu motoare cu ardere internă. „Vom repoziționa BEV (n.n. mașinile complet electrice) la același nivel de preț ca și cele cu motor cu combustie internă”, însă asta se va întâmpla cu viteze diferite în funcție de piață, de volumul vândut în acea țară/zonă.