Vânzările de mașini noi în Europa au crescut cu 0,9% în 2024, datorită creșterii semnificative a înmatriculărilor de vehicule hibride. Conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de vehicule hibride au depășit vehiculele pe benzină pentru a patra lună consecutiv în decembrie. În special, cota de piață a Renault a depășit-o pe cea a Stellantis în decembrie, pentru prima dată de la fuziunea grupului franco-italian în ianuarie 2021.
Această evoluție are loc în contextul unei tranziții dificile către vehiculele electrice în Europa, unde creșterea vânzărilor de electrice a fost insuficientă. În plus, producătorii auto și-au exprimat opoziția față de viitoarele reglementări privind emisiile de CO2, care vizează accelerarea renunțării la motoarele cu combustie. Costurile ridicate de producție și concurența crescândă din partea producătorilor auto chinezi sunt, de asemenea, motive de îngrijorare pentru producătorii europeni.
În decembrie, vânzările de automobile în Uniunea Europeană, Regatul Unit și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) au crescut cu 4,1% față de anul precedent, ajungând la 1,1 milioane de unități. Dintre principalii producători auto, Volkswagen și Renault au înregistrat creșteri ale vânzărilor de 4,9% și, respectiv, 16,6%, în timp ce vânzările Stellantis au scăzut cu 6,7%. Cota de piață a Renault a urcat la 11,9%, depășind Stellantis care este la 11,6%.
În UE, înmatriculările de autovehicule hibride și plug-in hybrid au înregistrat creșteri impresionante de 33,1% și, respectiv, 4,9%. Cu toate acestea, vânzările de vehicule complet electrice au scăzut cu 10,2%. În ansamblu, vehiculele electrificate au reprezentat 57,7% din totalul înmatriculărilor de autoturisme în decembrie, față de 53,3% în anul precedent. Dintre cele mai mari piețe ale UE, Spania a înregistrat cea mai semnificativă creștere, de 28,8%, în timp ce Germania și Italia au înregistrat scăderi de 7,1% și, respectiv, 4,9%.
Noul președinte al ACEA, Ola Kaellenius, a comentat recent dificultățile legate de îndeplinirea obiectivelor privind emisiile de CO2, menționând că așteptările privind adoptarea rapidă a vehiculelor electrice nu au fost îndeplinite. Acesta a făcut apel la noi idei din partea liderilor politici pentru a aborda situația. Între timp, președintele american Donald Trump, în discursul său inaugural, a anunțat planuri de revocare a „mandatului EV” stabilit de administrația Biden, o măsură care se aliniază recomandărilor făcute de echipa sa de tranziție.