BlueStreamline, sau încununarea muncii în echipă

Cu mulți membri noi în echipa sa, BlueStreamline a fost prezentă pentru al cincilea an consecutiv pe Silverstone, iar realizările lor merg mai departe de clasarea pe locul 73 din 160.

Sunt o mână de oameni de la Universitatea Transilvania din Brașov și au dovedit încă o dată că echipa BlueStreamline se poate lupta de la egal la egal cu marile universități din întreaga lume. Și când spun mari, mă refer la bugetul și tehnologia la care acestea din urmă au acces.

Ce au căutat la Silverstone? Au participat, pentru al cincilea an consecutiv, la o etapă din Formula Student, care este cea mai bine organizată competiție de motorsport la nivel educațional. Susținută de ingineri celebri precum Ross Brawn, competiția reprezintă o bază de inspirație și dezvoltare penru tinerii ingineri. Echipele înscrise construiesc un monopost cu care participă la o serie de probe statice și dinamice, în încercarea de a demonstra superioritarea tehnică. Deși partea de pilotaj contează în cadrul probelor practice, un punctaj semnificativ este acordat soluțiilor constructive abordate și realizării diferitelor componente.

Ca și în anii trecuți, monopostul actual este pus în mișcare de un motor preluat de la o motocicletă Honda CBR 600 RR, iar admisia este restricționată la diametrul de 20 mm. O modificare importantă efectuată în acest an este baia de ulei specială, construită din fibră de carbon. Aceasta a permis poziționarea optimă a motorului pe șasiu, fiind coborât în acest fel centrul de greutate.

Noua generație de studenți a venit cu idei îndrăznețe și a ales să proiecteze și să construiască un nou model, renunțând la structura celui precedent. Beneficiind de îndrumarea profesorului Mihai Comșiț și experiența câtorva colegi veterani, au reușit să pună la punct cel mai evoluat monopost de până acum. Și cel mai ușor (276,5 kg).

Direcția incorporează acum elemente din fibră de carbon, la arhitectura suspensiei s-a optat pentru push rod cu brațe inegale, au fost montate difuzoare de aer, iar raportul de transmisie a fost modificat pentru a oferi o accelerație mai bună. Panourile de caroserie au fost create pentru a putea fi demontate rapid și a permite accesul facil pentru reglaje și eventuale reparații. Unitățile electronice sunt grupate ”pe” botul mașinii. Acestea sunt niște detalii care contează enorm. Să nu uităm că este o competiție inginerească.

În prezent se definitivează un volan elaborat cu indicatoare și afișaje și  pentru a avea acces la inDar trebuie să vezi pe viu cum se prind brațele suspensiei de șasiu, cât de frumos este suportul diferențialului și cât de bine închegat arată totul pentru a aprecia nivelul la care au ajuns.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top