Test drive BMW X4 sau… Coupe-mania

BMW X4 xDrive35i

Fără îndoaială, BMW iubește coupe-urile. Dovada este adusă acum și de apariția lui X4, fratele cel mic al lui X6, pe care l-am testat într-o versiune de-a dreptul tulburătoare: xDrive35i!

Timpul a trecut repede de când BMW arăta publicului primul său Sports Activity Coupe, așa că detractorii acestui concept s-au obișnuit deja cu faptul că formele de coupe dau destul de bine și pe un 4×4. Așa se face că apariția lui X4 deja nu a mai surprins pe nimeni, mașina fiind exact ce pare de la prima vedere, un X6 mai mic, care vine să atace o nișă ceva mai largă de clienți.

Cu un design pe care îl apreciez ca fiind foarte dinamic și foarte atrăgător în special cu ajutorul pachetului optic M, X4 are proporții apropiate de X3, model a cărui platformă tehnică a și preluat-o, platformă care și ea la rândul ei a fost dezvoltată având-o la bază pe cea a Seriei 3. Sună complicat, dar fac aceste precizări pentru a înlătura de la început orice dubiu legat de orientarea către asfalt și accentul foarte redus pe care BMW l-a pus pe calitățile off-road încă din start.

BMW X4 xDrive35i (10)

Exemplarul condus în acest test are un motor respingător pentru cei care se gândesc mai întâi la consum, impozite și alte biruri, dar care ar trebui să fie un adevărat altar de închinăciune pentru oricine se declară fan BMW.

BMW X4 xDrive35i (05)

Caroseria a fost desenată pentru a inspira sportivitate, dar posedă proporții pe care utilizarea cotidiană, în special cea urbană, le fac mai atrăgătoare decât cele ale lui X5 sau X6, iar acesta pare să fie unul din scopurile urmărite pentru o mașină care și-a propus să combine spiritul practic al lui X3, cu nota de dinamism a fraților mai mari. Pachetul aerodinamic M aduce un plus de agresivitate ce se poate observa în special la partea frontală și pică la fix cu caracterul deloc pașnic al acestei versiuni de motorizare.

BMW X4 xDrive35i (02)

Interiorul este construit după rețeta casei, mai precis a celei lui X3, care se păstrează în întregime în jumătatea față a habitaclului. Partea din spate este cea la care inginerii au trebuit să găsească formula magică prin care aplatizarea plafonului să nu știrbească confortul pasagerilor și, în linii mari, chiar au reușit. Spațiul pentru cap este decent, iar senzația de spațiu este dată de zona mare de confort de la nivelul picioarelor. Micșorarea geamurilor laterale comparativ cu X3 și a lunetei, au adus o atmosferă ceva mai claustrofobă și o vizibilitate către spate destul de limitată. Portbagajul a pierdut doar 50 de litri, dar este încă suficient prin volumul de 500 de litri rămas.

BMW X4 xDrive35i (03)

Pachetul tehnic este compus din cele mai sportive ingrediente, respectiv motorul turbo în șase cilindri, cutia de viteze automată cu opt trepte, sistemul de tracțiune integrală și șasiul înnobilat cu sistem EDC pentru optimizarea stabilității și confortului. Față de X3, inginerii BMW au adus câteva schimbări discrete, cum ar fi creșterea raportului de demultiplicare pentru treapta întâi și scăderea celui pentru sistemul de direcție.

BMW X4 xDrive35i (07)

Mașina se descurcă foarte bine în mediile aglomerate, unde dozarea fină a puterii, sprintul excelent și manevrabilitatea sunt adevărate delicii. La drum întins lucrurile stau și mai bine, mai ales dacă itinerariul ales include și câteva viraje. Suspensia are o setare foarte fermă, dar care știe să filtreze bine și denivelările, iar tandemul cu sistemul de direcție este unul perfect.

BMW X4 xDrive35i (06)

Reprizele sunt foarte puternice, iar fiecare depășire este sub totalul confort al faptului că o explozie de putere este ata să erupă. Cutia reacționează instantaneu, iar liniaritatea motorului pe benzină face imposibilă experimentarea unor zone de „lag“. Confortul acustic este desăvârșit, presărat cu nuanțele sonore ale unui motor care transpiră testosteron prin toți porii.

BMW X4 xDrive35i

Dacă la început vorbeam de aspectul economic, ei bine, surprize apar și aici. Condus echilibrat, cu doar puține sesiuni de forță, X4 a reușit un consum mediu sub așteptări, de circa 8,5-9 litri. Acest fapt arată că nu este chiar la distanță de o galaxie față de un diesel de trei litri din aceeași ogradă, iar trecerea la un „benzinar“ cu atitudine nu ar trebui să fie un prag psihologic.

 

Masă proprie (kg)1.89
L/l/h (mm)4.671/1.881/1.624
Volum portbagaj(l)500
Combustibilbenzină
Cilindree (cmc)2.979
Putere max. (kW(CP)/rpm)225 (306)/5.800
Cuplu max. (Nm/rpm)400/1.200-5.000
Transmisie/trepteautomată/8
Viteza maximă (km/h)247
Sprint 0-100 km/h (s)5,5
Consum urban/extra/mixt10,7/6,9/8,3 (l/100km)
Normă poluare/emisii CO2Euro 6/193 g/km

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top