BMW continuă să inoveze și lansează primul monovolum compact premium cu șapte locuri de pe piață. Este, însă, noul model demn de blazonul alb-albastru?
Până la apariția lui BMW Seria 2 Gran Tourer, clienții cu aspirații premium și mai mult de trei copii aveau la îndemână doar două opțiuni: fie să urce o treaptă și să adopte gabaritul nu tocmai prietenos al unui SUV sau MPV full-size precum BMW X5 sau Mercedes-Benz Clasa V, fie să accepte compromisul alegerii unui brand de volum. Nu fără să înghită ușor în sec.
Aidoma fratelui mai mic Active Tourer, BMW Seria 2 Gran Tourer a fost construit pornind de la platforma tehnică UKL cu tracțiune față, aceeaşi platformă folosită și de actualul Mini.
Așa cum era de așteptat, apariţia celui de-al treilea rând de scaune se reflectă în proporțiile diferite ale mașinii. BMW Seria 2 Gran Tourer este cu 21 cm mai lung și cu 5 cm mai înalt decât Active Tourer. Cele două modele afisează aceeași lățime de 1,8 metri, în timp ce lungimea și înălțimea măsoară 4,55 metri, respectiv 1,61 metri. Ampatamentul este, de asemenea, cu 11 cm mai generos, iar adâncimea portbagajului, cu 9 cm.
Dilatarea dimensiunilor a permis inginerilor BMW să genereze spațiul de care era nevoie pentru a atinge cel mai important deziderat din caietul de sarcini: confortul dedicat locurilor șase și șapte. Accesul este facil, grație ușilor posterioare cu unghiuri de deschidere și decupare ample. În plus, extremitățile banchetei centrale se apleacă și culisează înainte extrem de rapid, întocmai precum scaunele cu sistem Easy Entry familiare posesorilor de coupe-uri cu pedigree. Cel de-al doilea rând de scaune a fost înălțat cu 3 cm, iar acestea pot culisa acum înainte și înapoi pe o plajă de 130 mm, spătarele beneficiind și ele de unghiuri individuale de înclinare. Nu, nu e vorba de simple detalii. Pasagerii din rândul trei pot respira, astfel, ceva mai lejer, bucurându-se, la nevoie, de mai mult loc pentru genunchi, și putându-și strecura, în același timp, picioarele sub șezutul banchetei centrale. Da, deși pare un deziderat greu de atins, Seria 2 Gran Tourer poate acomoda pe rândul trei inclusiv doi adulți de talie medie. Bravo, BMW!
Avem și un reproș. Pentru rândul doi, BMW a ales o soluție mai puțin obișnuită. În loc să fie divizată în trei secțiuni individuale identice, bancheta este configurată în format asimetric 40:20:40. Partea centrală nu culisează independent, șezutul său fiind, totodată, îngust și relativ incomod. În plus, al treilea rând de scaune nu este standard, ci opțional, prețul său fiind de 823 euro.
Din fericire, portbagajul nu dezamăgește. Cu scaunele din rândul trei pliate, volumul de încărcare atinge 560 litri, cu 85 litri peste ceea ce oferă Ford Grand C-Max (475 litri) și 23 litri peste Citroen Grand C4 Picasso (537 litri). O valoare excelentă, eclipsată doar de cea afișată de VW Touran (695 litri). La simpla apăsare a unui buton plasat în portbagaj, scaunele din rândul doi se rabat electric, generând un spațiu imens de 1.820 litri, o cifră șocantă, ce depășește orice alt model din panoplia BMW, cu excepția marelui X5. Suprafața de încărcare perfect plană cu o lungime maximă de 2,6 metri rotunjește impresia artistică excelentă făcută la capitolul capacitate de încărcare.
Iată-ne ajunși și la întrebarea ce stă, inevitabil, pe buzele tuturor fanilor BMW. Cum se conduce noul Seria 2 Gran Tourer? Răspunsul nu este, poate, cel așteptat. Da, noul MPV este suficient de dinamic pentru a face cinste blazonului BMW. Poziția la volan este coborâtă, atipică pentru un MPV, detaliu menit să accentueze impresia de sportivitate. În ciuda controversatei treceri la tracțiunea față și a centrului de greutate ridicat, Gran Tourer se comportă ca un BMW veritabil, indiferent dacă ne referim la agilitatea sa, la precizia cu care se înscrie în viraje sau la comportamentul sigur, previzibil, inclusiv la limită. Ruliul este inexistent, iar confortul suspensiei, foarte bun, cu condiția evitării pachetului M Sport caracterizat prin duritatea sa excesivă. Suspensia adaptivă opțională (521 euro) maschează, însă, cu succes acest mic neajuns.
În materie de motorizări, recomandarea noastră se îndreaptă spre dieselul de 2 litri și 190 CP, 220d xDrive. Potent, extrem de elastic, dar suficient de economic (4,9 l/100 km), acesta este acompaniat standard de tracțiunea integrală xDrive și de transmisia automată cu opt trepte. Cealaltă versiune testată, 220i, echipată cu mult mai gurmandul turbo de 2 litri și 192 CP, alimentat cu benzină, se adresează amatorilor de sportivitate și mai puțin familiștilor de carieră, care nu vor aprecia la adevărata valoare temperamentul său vulcanic.
- Dinamică demnă de blazonul alb-albastru de capotă
- Spațiu interior imens
- Soluții practice ingenioase și versatilitate de top
- Design discutabil, nu la fel de inspirat precum cel al lui Active Tourer
- Scaunele din rândul trei sunt opționale