Cine a mers măcar o dată în off-road știe că cel mai stresant lucru pentru șofer este faptul că nu poate vedea exact locul unde calcă roțile mașinii în care se află. Cei mai buni piloți de off-road se bazează pe experiență și instinct, în timp ce orice șofer de Land/Range Rover ar putea să se bazeze pe… telefoanele mobile.
Jaguar Land Rover se află într-o plină ofensivă în ceea ce privește noile tehnologii pe care viitoarele lor modele le-ar putea folosi, însă cea pe care au prezentat-o acum pare de departe cea mai spectaculoasă.
Un Range Rover Sport a fost, practic, transformat în cea mai mare și mai scumpă mașină cu telecomandă, putând fi controlat cu ajutorul unui telefon mobil și al unei aplicații speciale. În felul acesta, direcția, transmisia și accelerația și frânele mașinii pot fi operate de către șofer de la distanță, de pe ecranul unui smartphone.
Momentele în care o asemenea aplicație devine utilă depășesc sfera incursiunilor în off-road. O garare laterală lângă bordură nu mai prezintă aceleași riscuri pentru jante atunci când șoferul stă pe trotuar în timp ce mașina execută manevra, iar o mașină parcată prea aproape de portiera șoferului nu mai înseamnă nici ea escaladarea banchetei din spate prin portbagaj (doar dacă nu cumva ți-ai uitat telefonul în mașină).
Sistemul funcționează până la o viteză maximă de aproximativ 7 km/h și obligă utilizatorul să se afle într-o rază de până la 10 metri (dar nu prea aproape, mașina oprindu-se și în situația în care utilizatorul se îndepărtează de ea, dar și dacă se apropie prea tare).
Tot cu ocazia asta Range Rover a prezentat o altă funcție care-i permite mașinii să execute singură o întoarcere din trei (sau căte este nevoie) mișcări în perfectă siguranță. Utilitatea acestei dotări ne scapă, întrucât cu senzori de parcare și/sau cameră video pentru marșarier, oricine poate să facă asta – poate doar nu la fel de repede, viteza cu care mașina își învârte singură volanul fiind impresionantă.
https://www.youtube.com/watch?v=QjJ2wKCMq5w