Într-un interviu acordat producătorului japonez de mașini, inginerul șef însărcinat cu dezvoltarea lui LC-500h, Koji Sato, vorbește despre sistemul de propulsie hibrid revoluționar al modelului. Iată ideile care se desprind din interviu.
În trecut, percepția tuturor despre sistemele hibride se limita la consumul mic de combustibil. Nu este nimic greșit în asta, din moment ce înșiși producătorii de autovehicule l-au dezvoltat ca rezultat al introducerii normelor de poluare tot mai restrictive și al creșterii prețului la combustibil. Totuși, ceea ce și-a propus Lexus este să scape de această imagine și să împingă conceptul în zona motoarelor super-sportive. Pentru asta, a dezvoltat sistemul Lexus Hybrid Drive, adăugându-i o transmisie automată în 4 trepte. Soluția aleasă oferă un răspuns mult mai prompt la accelerare, dar păstrează aceeași rulare lină și eficientă caracteristică modelelor hibride.
Cea mai mare încercare la care au fost supuși proiectanții sistemului de propulsie a fost să valorifice cuplul liniar al motorului electric fără să creeze impresia unei accelerări detașate, fără implicare, tipică propulsoarelor hibride. De aceea, introducerea transmisiei automate și sowtware-ul evoluat asigură reacții imediate atât pe drumurile virajate, cât și pe autostradă. Astfel, mașina se va mula perfect pe dorințele șoferului. Și, așa cum spune Sato, ”acesta este primul model de Lexus hibrid care poate să rupă aderența la plecarea de pe loc, o dovadă a puterii de care dispune propulsorul la orice regim”.
Datorită transmisiei CVT, inginerii puteau alege oricâte trepte pentru transmisie. Totuși, au ales să preseteze 3 trepte care sunt multiplicate cu primele 3 ale transmisiei automate. Adăugând și ultima treaptă a cutiei de viteze automate, rezultă o combinație de 10 trepte, pe care Lexus a ales-o drept perfectă pentru noul model. Deși motorul provine de pe GS 450h, parametrii săi de funcționare au fost modificați. Turația a fost crescută cu 10% pentru o senzație mai puternică la volan. Sunetul eșapamentului este cel natural produs de motor, spre deosebire de alte modele Lexus care folosesc sistemul Active Sound Control. Este pentru prima dată când Lexus utilizează o baterie litiu-ion. Aceasta este mai compactă și mai ușoară, oferind mai mult spațiu pentru bagaje și o excelentă distribuție a maselor pe cele două axe.
Sato încheie interviul dându-ne speranțe:”deși nu putem confirma încă, ne așteptăm ca în viitor să folosim sistemul Stage Hybrid și în cazul altor modele mari cu motor în față și propulsie pe roțile din spate”.