Șoselele cu celule solare integrate au devenit realitate

Sosele cu celule solare

Americanii își ”electrizează” cel mai popular drum: Route 66 va beneficia de celule solare integrate în calea de rulare! Tot sistemul face parte dintr-un program pilot și, dacă-și va dovedi eficiența, va fi adoptat pe mai multe șosele din lume.

Sigur, toată suprafața asfaltată are un potențial imens pentru a fi pavată cu celule fotovoltaice. Acestea produc energie electrică, transformând-o pe cea provenită de la soare, ulterior urmând s-o folosească în diverse scopuri.

În primul rând, LED-urile integrate în aceste celule vor putea transmite o mulțime de informații, direct în raza vizuală a șoferului. De la restricții de viteză și până la marcaje de benzi sau parcări – toate își vor găsi locul direct pe suprafața de rulare.

Apoi, un alt mare beneficiu va decurge din instalarea celulelor solare: pe timp de iarnă, o parte din energia electrică produsă, încălzește o mică rezistență integrată, care topește zăpada și gheața de pe șosea. Astfel, drumurile vor fi mai curate, iar pericolul accidentelor va scădea considerabil. În plus, va elimina necesitatea utilizării substanțelor antiderapante, care corodează caroseriile și poluează mediul înconjurător.

Desigur, veți spune că dacă ninge noaptea, celulele nu vor avea lumină suficientă pentru a alimenta rezistența. E adevărat, însă panourile sunt conectate la rețea, iar asta funcționează în ambele sensuri, de aceea curentul poate fi tras din rețea oricând. În plus, energia produsă de panouri, care va rămâne în urma alimentării LED-urilor și rezistențelor, va fi folosită pentru încărcarea rețelei electrice a orașului pe raza căruia sunt montate celulele. Un singur fapt nu este precizat, și anume care este gradul de aderență pe care îl oferă suprafața de rulare, chiar și uscată.

În final, să nu uităm de gropi: noile celule solare hexagonale îi vor face pe șoferi să-și ia adio de la denivelările de orice fel. Iată o mulțime de avantaje care transformă noua cale de rulare într-o soluție câștigătoare. Iar americanii o vor pune în aplicare în ultima parte a anului 2016!

Sosele cu celule solare

Sursa: CarAdvice, via Motor1

 

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top