Timbrul de mediu, controversata taxă care a blocat piața auto din România, ar putea fi eliminată și inclusă în prețul benzinei, declară surse guvernamentale, citate de site-ul cursdeguvernare.ro.
Potrivit publicației citate, grupul interministerial de lucru pentru găsirea unei soluții privind returnarea timbrului auto de mediu ar fi agreat modificarea legislației, în acord cu recomandările Curții de Justiții Europene, care favorizează principiul ”poluatorul plătește”.
Astfel, timbrul de mediu ar urma să dispară, acesta fiind înlouit cu o taxă cu valoare fixă, plătită pentru fiecare litru de carburant. Sursele guvernamentale anunță un cuantum de 5 bani per litru, fondurile colectate urmând să înlocuiască nevoia unei taxe auto. Ministerul Mediului va fi, în continuare, cel care va încasa acești bani.
Guvernul ar urma să returneze toate sumele plătite anterior, cu titlu de taxă de mediu, de proprietarii de mașini noi sau second-hand din România, ceea ce ar presupune un efort bugetar estimat la 1,5 miliarde de euro.
Timbrul de mediu, taxa de primă înmatriculare impusă românilor pentru mașinile noi sau second-hand a fost declarată din nou ilegală pe 9 iunie 2016 de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, deși guvernul a extins anterior aplicabilitatea (retroactivă) acesteia și la autovehiculele deja înmatriculate pentru a evita discriminările invocate de experții UE.
3 thoughts on “Timbrul de mediu dispare, se adaugă la prețul benzinei”
ok, il punem in pretul benzinei/motorinei. Dar cei ce au platit deja acest “bir”, indiferent de denumirea sa si nu si-au recuperat banii, ce fac? Sunt furati de 2 ori, nu?
Nu cred ca ar fi vorba de un dublu “furt”. Cei ce au platit taxa trebuie sa-i recupereze integral, fara intarziere. Iar cei 5 bani pe litru nu vor fi o paguba pentru nimeni. Principiul “poluatorul plateste” pare cel mai corect dintre toate ideile avansate pana acum. Cred asta pentru ca, de exemplu, daca circul cu masina doar 100km pe luna, nu poluez ca cel care parcurge (cu acelasi tip de autovehicul, motorizare, consum, an de fabricatie) 1000km pe luna. Parerea mea…. Sper sa nu supar pe nimeni.
Da mă bilă, da maşina cu euro 6 polueaza in 10.000 de KM mai putin ca una cu euro 2 in 1000.