Covasna, ţinutul conacelor și al mofetelor

Conace unice, sate cu drumuri şerpuite, cu oameni primitori şi mâncare ce îţi lasă gura apă:  toate acestea te aşeaptă în Ţinutul Trei Scaune, cum i se spunea odinioară judeţului Covasna.

Odată ajunsă într-un sat de aici, ai impresia că ai păşit într-o lume unde liniştea este la ea acasă, iar peisajele se lasă descoperite treptat, cucerind privirea. Vei fi uimită de frumuseţea caselor, cu porţi care parcă se iau la întrecere cu cele din Maramureş, cu grădini pline de flori vesele şi curţi dichisite. Te vor încânta şi bisericile fortificate, pe care le întâlneşti în unele localităţi, sporindu-le farmecul.

Lăcaș inclus în patrimoniul UNESCO

Biserica fortificată din satul Ghelința, inclusă în patrimoniul UNESCO, impresionează  prin frumuseţea construcţiei, dar mai ales prin picturile murale de pe pereţii interiori. Aceste fresce ilustrează atât legenda Sfântului Ladislau, care salvează o fată maghiară răpită de un cuman, cât şi scene din viaţa Mântuitorului. Lăcaşul de cult a fost ridicat în anul 1245, în amintirea Sfântului Imre.

Tărâm al tradiţiilor

Vei descoperi că oamenii locului ţin mult la tradiţiile lor, iar meşteşugurile vechi nu au fost uitate. Vei găsi şi acum localnici care fac meserii transmise din tată în fiu, precum cea e dogar, fierar, tâmplar. Sunt cu toţii bucuroşi să împărtăşească turiștilor care le calcă pragul câteva secrete îndeletniciei lor. Te poţi opri preţ de câteva ceasuri în satul Harale, unde îi vei întâlni pe Szoke Tibor și Barna, tată și fiu, dogari recunoscuţi în județ.

Afla mai multe aici

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top