Claxonați des, așa-i? Vă scoate din minți personajul cu mașină minusculă care are impresia că are loc chiar și pe un sfert de bandă? Vai, dar în ce hal s-a băgat în față domnișoara cu decapotabila! Nu vă faceți griji, e normal să transformați fiecare manevră din trafic într-o adevărată dramă! Doamnelor, ne stă în fire!
Un studiu efectuat de Hyundai Motor din Marea Britanie pe 1000 de subiecți demonstrează că femeile sunt cu 12% mai nervoase ca bărbații în trafic. Ba chiar apelează la instincte primitive atunci când sunt claxonate sau depășite sau când au de-a face cu alt șofer care a uitat să dea semnal înainte să schimbe direcția. Țipă, dau cu palma în volan, gesticulează, ca și cum ar putea schimba lumea (sau traficul) cu reacția lor.
Bărbații, în schimb, s-au dovedit cu peste 10 procente mai calmi în aceleași situații. Unul dintre motive ar fi că instinctul lor de conservare este mai puțin dezvoltt. Cu alte cuvinte, sunt mai curajoși, nu îi sperie nebunul care face slalom printre mașini și ajunge la 10 centimetri de automobilul lor.
Aparatura montată pe încheieturile brațelor celor care au fost supuși testului a indicat două emoții dominante în timp ce aceștia conduceau: fericire, legată în mare de senzația de libertate resimțită la volan, și furie, atunci când șoferii au simțit că scapă situația de sub control.
Ok, ne înfuriem. Dar totuși, de ce ne simțim bine la volan? Aparatele de monitorizare au o explicație și pentru senzațiile contradictorii resimțite în trafic: apare aici din nou senzația de libertate (51%), mobilitatea (19%) și independența (10%) oferite de automobil.
Studiul arată și că bărbații sunt mult mai deschiși atunci când conduc. Așa că dacă sperați să vă facă vreo mărturisire, scoateți-l pe bărbatul din viața voastră la o plimbare cu mașina!
54% dintre britanici fac karaoke atunci când se află la volan. E ok, puteți să recunoașteți, rămâne secretul nostru. Și dacă vi se pare că șoferul de lângă dumneavoastră se ceartă singur, lăsați-l să se distreze. Nu se ceartă, cântă! Care sunt cele mai populare melodii în astfel de cazuri? Au câștigat, fără drept de apel, “Bat Out of Hell” (Meat Loaf) și “Bohemian Rhapsody” (Queen). Orice, dar rock să fie!
Pentru a ajunge la aceste rezultate, specialiștii au folosit o tehnologie de ultimă oră, care implică, printre altele, posibilitatea de a decoda expresia facială, un soft de determinare a direcției privirii, dar și un sistem de monitorizare a bătăilor inimii, pentru a identifica impactul stimulilor externi asupra cordului.