Există comercianți de automobile second-hand și țepari. Asta este binecunoscut de toată lumea. Tocmai de aceea lumea a început să-i denumească mai simplu, samsarii.
Gata! Te-ai hotărât să îți schimbi mașina dar nu ai bani de una nouă, cu toate opțiunile pe care le-i vrea. Alternativa este piața vehiculelor de ocazie. La capitolul mașinilor de ocazie există câteva surse de unde se informează românul: pe site-urile de anunțuri generale, pe site-urile specializate pe vehicule second-hand și, nu în ultimul rând, pe la dealerii de mașini noi care, de cele mai multe ori, au un parc de vehicule rulate preluate ca avans pentru mașini noi. Desigur, cele mai sigure la achiziție sunt cele cumpărate de la aceștia din urmă. De cele mai multe ori oferă și o garanție reală de câteva luni, un an sau mai mult, în funcție de ce garanție restantă mai avea mașina. Desigur, sunt mai scumpe decât de pe net, dar sunt și cele mai sigure la achiziție.
Vânzătorii și samsarii
Majoritatea celor care vor să-și vândă mașinile o vor posta pe internet cu fotografii mai bune sau mai proaste, în funcție de ce telefoane au și cum se pricep. Aici vei vedea prima diferență: majoritatea celor care au fotografii bune, din toate unghiurile, cu mașina impecabil de curată la interior ar trebui să îți ridice suspiciuni. Cei care-și vând mașinile de regulă merg cu ele și, automat, interioarele nu vor fi chiar curate și lipsite de orice fel de obiecte personale uitate în cadru. Aceștia sunt vânzători neprofesioniști, care nu fac din vânzarea mașinii personale o afacere. Desigur, sunt și mulți țepari care afișează poze de acest gen din indolență, nepricepere sau chiar intenționat. Dacă e cheia în contact la poza cu interiorul vezi dacă are și un breloc. Cele fără breloc sunt mai practice când ai mai multe mașini la vânzare…
Textul anunțului este un alt element care trebuie să vă ridice semne de întrebare. Vezi un anunț de genul “full, full fără piele, extra-full” sau ceva de genul ăsta? Dă click mai departe!
Obligatoriu un anunț va avea și un număr de telefon. Dacă are 3-4 numere afișate deja sună dubios. Mulți au două telefoane (personal și de serviciu) dar când apar 3-4 deja e bizar. În niciun caz vânzătorul nu ar posta și numerele de telefon ale soției! Tot ce trebuie să faci este să căuți pe internet (cu google spre exemplu) numărul respectiv de telefon. Samsari au mai multe anunțuri. Poate nu va apărea nimic sau poate or să apară alte 10-15 anunțuri de vânzări auto din partea respectivei persoane. Știi ce ai de făcut da? Click mai departe!
Convorbirea telefonică
Atenție la detalii când vorbiți la telefon. Povestea cu “mașina a fost a unui bătrân din Germania (Olanda, Franța, Italia etc) și nu a circulat prea mult cu ea” este pe cât de veche pe atât de folosită. Pare incredibil că încă mai ține, dar din fericire ține din ce în ce mai puțin. La tine să nu țină!
Pune întrebări! Este obligatoriu să pui întrebări și să asculți cu atenție răspunsurile. Va trebui să-l întrebi de ce o vinde. Dacă spune că și-a luat altceva roagă-l să-ți descrie ce și-a luat. De asemenea, dacă începe cu texte de genul “Mi-am luat un -X marcă- full de full” știi că ai de-a face cu samsarii. E în limbajul lor și greu se vor dezbăra de unele expresii.
Dacă la întrebarea “de ce o vindeți” se așteaptă și-i vor da omului un sentiment de încredere în tine, la următoarea poate nu se vor aștepta: “Ce ulei folosiți? Ce i-ați pus ultima oară?” Este o întrebare la care orice posesor de mașină, pe care o are de câțiva ani, trebuie să știe să răspundă. Notează răspunsul și când ajungi să vedezi mașina uită-te în portbagaj. De cele mai multe ori uleiul restant a fost lăsat acolo. Caută și eticheta care să ateste schimbul de ulei. Dar înainte să mergi să vezi mașina, dă o căutare să vezi dacă ce-a spus omul se potrivește pe mașina pe care o are. Dacă îți spune un ulei de diesel și mașina e cu benzină… Click mai departe.
Tot de la telefon poți afla simplu dacă mai are și alte mașini la vânzare. Dacă îți dă încă vreo două-trei mașini, cel mai probabil ai de a face cu cineva care din asta trăiește. Pentru că asta fac samsarii. N-are decât, dar nu pe banii tăi!
Pentru a face profit bun din așa ceva, samsarii trebuie să cumpere ceva ieftin (lovit, inundat, defect etc) să repari cât mai ieftin și să vinzi ca și cum ar fi mașină impecabilă.
Apropos, dacă aș fi primit un leu de fiecare dată când am auzit “e impecabilă” aș avea vilă și două-trei mașini!
Succes și aștept comentariile voastre.