Topul celor mai înalți 3 munți din lume

munți

În lume, există aproximativ 109 munți cu altitudine mai mare de 7.200 de metri deasupra nivelului mării. Coincidența face ca acești munți să fie situați în Asia de sud și centrală. Iată-i pe cei care se regăsesc în topul celor mai înalți 3 munți din lume.

1. Muntele Everest

Muntele Everest este cel mai cunoscut și înalt vârf de munte al Pământului. Acesta este situat în lanțul muntos Mahalangur în Nepal și Tibet. În plus, are o înălțime de 8.848 de metri deasupra nivelului mării.

Datorită popularității sale, muntele Everest atrage o mulțime de alpiniști, într-adevăr pe cei foarte experimentați. Mai mult decât atât, există două trasee principale de alpinism. Unul este cunoscut sub numele de traseul standard, la sud-est de Nepal, iar celălalt începe din nordul Tibetului.

Se spune că eforturile de a ajunge la primele înregistrări ale vârfului Everest au fost făcute de către alpiniști britanici. Cu toate acestea, prima ascensiune de succes s-a înregistrat la data de 29 mai 1953, de perechea de alpiniști Edmund Hillary și Tenzing Norgay, primul fiind neozeelandez și al doilea indian.

Trebuie să menționăm că, la regiunile superioare ale muntelui Everest, alpiniștii care caută vârful petrec timp substanțial într-o zonă care se numește zona morții. Această zonă are o altitudine mai mare de 8.000 de metri, și unde nu trebuie să stai mai mult de 12 ore. Multe dintre decesele care se petrec acolo se datorează statului prea mult timp în zona morții.

2. Muntele k2

K2 este al doilea munte ca înălțime din lume, după Everest. Are 8.611 metri deasupra nivelului mării și este situat la 1.500 km vest de Everest, în mijlocul Asiei, la granița dintre China și Pakistan. În plus, K2 este cel mai înalt vârf al lanțului muntos Karakorum și cel mai înalt vârf din Pakistan.

K2 este cunoscut sub numele de muntele Savage, din cauza modului extrem de dificil de urcare. În plus, are a doua cea mai mare rată de decese dintre munții care au peste 8000 metri altitudine deasupra nivelului mării.

Citeste continuarea articolului aici

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top