Scaunul special pentru copii poate ascunde și pericole. Ei bine, da, ați citit bine! Cum este posibil ca scaunul care ar trebui să protejezeze copilul, să prezinte un pericol?
Pentru că suntem grăbiți de cele mai multe sau nu considerăm ce este ceva foarte important, nu citim instrucțiunile de folosire. Iar aici este marea greșeală pe care o facem, fără să știm ce consecințe poate avea.
Iată ce greșeli facem când așezăm copilul în scaunul special de mașină:
- Îmbrăcăm copilul prea gros. Da, veți spune că este frig când urcă în mașină. Ei bine, încălziți bine mașina înainte de a pleca la drum și nu în timpul călătoriei. De ce nu este indicat să poarte straturi groase de haine? In primul rând, centura este special concepută pentru a ține copilul într-o poziție fixă. Orice material dintre centură și copil poate fi comprimat, ceea ce înseamnă un loc suficient de mare și copilul poate ieși de acolo. La un impact, acest loc despre care vorbeam mai sus, reprezintă un adevărat pericol. “Instrucţiunile de folosire ale unui scaun auto spun foarte clar, pentru cei care le citesc: Materialele groase, pufoase, moi sau uşor de comprimat nu trebuie plasate în spate sau sub copil şi nici între umeri şi centurile de siguranţă.” spune Monica Ionescu, director al magazinului Kidverse.ro. (csid.ro)
- Nu instalam corect scaunul în mașină. Pentru copiii până în 13 kg se recomandă plasarea scaunului în direcția inversă de mers a mașinii. Riscul de a fi răniți în timpul unui impact este de 5 ori mai mic dacă sunt așezați cu spatele spre direcția de mers a mașinii.
- Nu verificăm dacă centura este pusă și prinsă corect. Sub centura ar trebui să intre maximum un deget.
- Punem pături, perne sub copil, pentru un plus de confort. Greșit. Acestea reprezintă de fapt un pericol pentru copil.
- Nu suntem atenți la lucruri importante. De exemplu, capul copilului trebuie să fie întotdeauana între pernele tetierei. Nu mai sus, nu mai jos.