Citroen C3, modelul de clasă mică plin de personalitate al casei franceze, este înzestrat cu o dotare inedită: ConnectedCAM – o cameră video pentru supravegherea traficului, ce poate transmite imaginile înregistrate direct pe telefonul mobil.
Citroen este primul producător care introduce direct din fabrică o cameră de luat vederi pentru observarea traficului. Aceasta costă opţional 325 euro la echiparea de top Shine, 687 euro la Feel şi 788 euro la Live (la ultimele două în preţ este inclus şi pachetul Vizibilitate cu faruri şi ştergătoare automate).
În unele ţări, asiguratorii oferă bonusuri la încheierea poliţelor de asigurare pentru maşinile care au camere video de urmărire. Din păcate, la noi încă asigurările telematice nu sunt disponibile, fiind prea puţine maşini în piaţă care au astfel de dispozitive. Însă în viitor, cu siguranţă, asiguratorii vor trebui să le ia în calcul.
ConnectedCAM utilizează în mod ingenios aceeași cameră video folosită și pentru sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație și de cel de păstrare a benzii de rulare, fiind amplasată în spatele oglinzii retrovizoare interioare. Sistemul poate stoca imagini şi filme HD pe o memorie internă de 128 GB.
La apăsarea unui buton regăsit la baza oglinzii, sistemul înregistrează o fotografie, o acționare mai lungă pornind înregistrarea video pe o perioadă de până la 20 secunde. Imaginile și clipurile video de maximum 20 secunde conțin și coordonatele exacte GPS şi este posibilă şi utilizarea funcţiei zoom. Camera captează imagini la 120 grade, la o rezoluție de 2 megapixeli.
Pentru a vizualiza imaginile şi filmele trebuie să descărcați aplicația dedicată Connected-CAM pentru telefoanele mobile inteligente, disponibilă în AppStore și Google Play. Aceasta permite, de asemenea, postarea imaginilor pe rețelele sociale şi printr-un simplu share puteţi posta imaginile sau filmele pe Whatsapp sau facebook.
În plus, în cazul unui accident, camera înregistrează automat un clip video de 90 secunde, salvând imaginile surprinse cu 30 secunde înainte de impact și cu 60 secunde după. Înregistrarea automată se declanşează de la o serie de senzori inclusiv de la sistemul de frânare. Astfel, o frânare de urgenţă declanşează înregistrarea automată care apare în aplicaţie ca un eveniment de 90 secunde. În situaţiile normale, înregistrarea maximă este aşa cum am menţionat de 20 secunde.
Descărcarea fişierele de pe cameră se face ori wireless ori cu un cablu micro-USB.
În clipul alăturat se poate vedea înregistrarea video a unei secvențe de trafic. Trebuie precizat că rezoluția filmului original este mult mai bună decât interpretarea oferită de YouTube.
Care sunt paşii de urmat?
- Descărcaţi aplicaţia Connected cam din Google Play sau App Store. Telefonul se conectează wireless cu camera.
- Apăsaţi butonul de pornire o dată şi se înregistrează o poză, iar dacă îl ţineţi mai mult apăsat porneşte o înregistrare video de maximum 20 secunde.
- Descărcaţi apoi fotografiile sau clipurile video pe telefonul mobil.