Primaria Sectorului 4 incepe ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Masura este realizata cu sprijinul Politiei Locale, soferii nemaiprimind doar amenzi sau avertismente ca pana acum.
Operatiunile de ridicare ale automobilelor staționate ilegal a demarat deja in acest weekend, incepand cu data de 1 aprilie. In ultimele zile, politistii de la Politia Locala sector 4 au amendat toti soferii masinilor parcate pe trotuare.
”Legea prevede ca nicio masina nu are voie sa parcheze pe trotuar si, din nefecirire, acest lucru nu este negociabil. Fiecare situatie o tratam in parte, de undeva trebuie sa incepem,” a declarat Daniel Baluta, primarul sectorului 4.
Ridicarea masinilor parcate neregulamentar, masura tehnico-administrativa, poate fi dispusa de politie intr-una din urmatoarele situatii prevazute in articolul 143 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:
– in toate cazurile in care e interzisa oprirea voluntara,
– in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia “Stationarea interzisa” si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii,
– pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 metri,
– in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice,
– in pante si in rampe,
– in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia “Stationare alternanta”.
Potrivit modificărilor aduse Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ”ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situaţiile în care are loc o stanţionare neregulamentară, nu doar pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.” De asemenea, s-a abrogat prevederea care permitea staţionarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru.
”De la data de 1 aprilie, nu este pacaleala, putem sa ridicam masini. Scopul pe care il avem nu este acela de a aduce bani comunitatii locale sau acela de a genera o vanatoare de masini parcate neregulamentar, pe noi ne intereseaza sa ridicam exclusiv masinile care incurca. Pe noi ne intereseaza sa educam si sa constientizam cetatenii legat de locul si modul in care acestia parcheaza”, mai sustine edilul Baluta.
Operațiunile privind ridicarea, transportul, depozitarea în spațiul special amenajat și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar se efectuează de personalul specializat din cadrul Biroului Ridicări Auto al Direcției Generale de Poliție Locală sector 4.
Plata tarifelor aferente operațiunilor de ridicare, transport se va face la locul de depozitare a autovehiculelor din Șos. Berceni. Cuantumul maximal al tarifelor este de câte 75 de lei pentru ridicare, respectiv transportul vehiculului. Pentru depozitarea acestuia nu se percepe nicio taxă, cu excepția situației când durata de depozitare depășește două luni. Perioada maximă de depozitare este de 1 an.