Cum să combați somnolența la volan

„Somnolenţa la volan este o tulburare care apare din cauza sindromului de apnee în somn şi este responsabilă de majoritatea accidentelor rutiere, mai ales pentru cele care au loc pe timp de noapte. Persoanele care prezintă această afecţiune au somnul fragmentat din cauza unor pauze în respiraţie şi, ca urmare, dorm, dar nu se odihnesc.” Această boală este foarte periculoasă, mai ales că cei mai mulți dintre șoferii care prezintă această afecțiune pot fi victimele accidentelor rutiere.

Șoferii sunt sfătuiți să meargă la controale periodice și să se asigure că nu reprezintă un pericol nici pentru ei, nici pentru ceilalți participanți la trafic. Se recomandă evitarea orelor periculoase (2 – 6 dimineața si 14-16 după-amiză). La aceste ore, creierul este mai puțin alert și mai predispus la somn. Evitarea medicamentelor care provoacă somnolență, evitarea deplasării imediat după masă sau pe distanțe lungi. „Factorii care cresc riscul de accident din cauza somnolenţei, cauzată de apneea în somn, sunt şofatul fără pasageri, lipsa de experienţă a şoferului, consumul de alcool şi de droguri, şofatul imediat după masă, şofatul pe distanţe lungi, dar şi somnolenţa pasagerilor poate fi molipsitoare pentru conducătorii auto.”

Cei mai expuși riscului de a adormi la volan sunt șoferii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, șoferii de camioane, persoanele care lucrează noaptea, șoferi tineri, cei care suferă de patologii ale somnului.

Citeste continuarea pe MissAuto

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top