Frankfurt Live: Conceptele Mini fac spectacol

Conceptele MINI John Cooper Works GP Concept

Mini la parter, Mini la etaj: standul britanicilor a fost împodobit cu toată gama de modele…pe oriunde-au încăput. Două dintre ele, însă ies în evidență…nimeni nu le-a mai văzut pe viu până acum, așa că profită de ocazie, dându-se în spectacol în fața vizitatorilor. Se numesc Mini JCW GP Concept și Mini Electric Concept. Am venit să le dezbrac. De secrete.

O să încep cu cea care s-a lăsat mai ușor: Mini Electric Concept. S-a trezit la viață cu scopul declarat de a oferi senzațiile de go-kart tipice mărcii fără să polueze. Mai mult decât atât, nu plănuiește să devină doar un concept uitat de lume, ci promite să se cizeleze, devenind model de serie în 2019, la exact 60 de ani de la lansarea primului model Mini.

Conceptele MINI Electric

Britanicii nu fac primii pași pe câmpul electric: primul Mini electric a fost prezentat publicului în 2008, fiind totodată și primul model al grupului BMW echipat cu motor electric. Atunci, peste 600 de exemplare au fost împrăștiate prin lume, fiindu-le studiat comportamentul în libertate. Rezultatul tuturor acestor cercetări se numește BMW i3. El încorporează toate învățămintele trase de bavarezi de pe urma ”experimentului Mini”. Totuși, Mini a preferat să mai aștepte introducerea versiunilor electrice în producție, lansând în primă instanță în această primavară modelul plug-in hybrid Cooper S E Countryman All4.

Conceptele MINI Electric

”Mini Electric Concept este un Mini prin definiție: compact, agil sau, mai simplu spus, companionul ideal în traficul cotidian. În același timp, el redefinește abordarea conceptului de sportivitate al gamei Mini”, spune Adrian van Hooydonk, vice-președinte al departamentului de design al grupului BMW.

Calandrul frontal hexagonal închis și blocurile optice rotunde reprezintă o interpretare nouă a elementelor clasice tipice mărcii. Este evident că avem de-a face cu un model electric și datorită combinației contrastande dintre argintiul caroseriei și elementele vopsite în galben, dar și simbolurilor ”E” care apar la exterior. Inutil de precizat, toate luminile folosesc tehnologie LED. Plafonul ”curge”, într-un gradient inspirat alb mat – galben lucios, oferind consistență designului.

Conceptele MINI Electric

Mini Cooper JCW GP Concept

 

Spatele este sportiv, fără să devină opulent și păstrează tipicul mărcii: cabină mai îngustă, umeri lați, șolduri arcuite. Stopurile cu LED se aprind în forma unei jumătăți de drapel Union Jack. Bara de protecție include deflectoare de aer similare cu cele din față și un difuzor de aer din fibră de sticlă.

 

 

 

 

 

Dacă Mini Electric Concept este secretoasă din fire, neoferindu-mi niciun detaliu tehnic, sora ei, JCW GP Concept își declară intențiile din prima secundă. Sau o fi fratele? N-am idee. Știu însă că, dacă Batman ar avea copil, așa ar arăta mașina lui! Ei zic că ar fi inspirată totuși din Mini-urile victorioase acum 50 de ani în Raliul Monte Carlo…Cine să-i creadă? Eu zic că vine dintr-un viitor în care ce-ai sub capotă ai și la exterior. Timiditatea nu-și are locul în preajma lui GP Concept.

Conceptele MINI John Cooper Works GP Concept

”Dacă sunteți în temă cu marca Mini, știți despre lunga sa istorie de succes în motorsport. Ei bine, acest concept adună toate caracteristicile de design ale modelelor Mini și le îmbină în cel mi sportiv și incitant mod. Ceea ce vedeți aici este performnță maximă, Mini maxim!”, spune același Adrian van Hooydonk.

Nu voi insista pe elementele de design, din simplul motiv că nicio fotografie deocheată nu se povestește, ci se admiră. N-am să vă spun nici cum se aude, pentru că melodiile punk sunt făcute ca să fie trăite, nu povestite. Am să vă spun, în schimb, atât: există rollcage și mânere interioare de uși din piele, aidoma biposturilor de curse. Există sportivitate în doze paroxistice. Există însă, în mai mică măsură, și piele fină și alte materiale de calitate, pentru a păstra nota de lux britanic. Există și nota de individualism, dată de elementele interioare realizate folosind tehnologia de printing 3D, care permite britanicilor să realizeze interiorul fără să folosească uneltele clasice. Există de toate.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top