Din dorinţa de a face economii, automobiliştiii îşi procură uneori piese falsificate care nu corespund normelor sau standardelor de fabricaţie.
Comercializarea pieselor pentru autovehicule este şi în România o afacere profitabilă. Numărul mare de maşini noi şi second hand, de producţie internă sau din import, a dus la dezvoltarea acestei activităţi. Oricât demult amîngriji automobilul, unel probleme tehnice încep să apară mai devreme sau mai târziu.
De obicei, primele componente care cedează sunt aşa-zisele elemente „consumabile”: pivoţi, bucșe, bielete, capete de bară, pneuri, plăcuţe sau saboţi de frână, elemente care ţin în mod deosebit de siguranţa conducătorului, dar şi a participanţilor la trafic. Pentru a nu ajunge în situaţii dificile, şoferii încearcă în timp să rezolve problemele apărute, prin achiziţionarea de la magazine specializate a elementelor care vor fi înlocuite.
Lipsa banilor sau comoditatea unor persoane de a se deplasa până la un magazin autorizat pentru comercializarea acestor piese poate duce la cumpărarea unor piese care nu corespund din punct de vedere tehnic sau nu sunt autorizate de firmele specializate.
În urma sesizărilor primite din partea multor persoane cu privire la cumpărarea unor piese contrafăcute sau la calitatea necorespunzătoare a acestora, responsabilii de la OPC (Oficiul pentru Protecţia Consumatorului) au mers în vizită pe la diferite magazine specializate în vânzarea accesoriilor şi subansamblelor necesare pentru un automobil.
Controalele efectuate au dus la rezultate care ridică mari semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă. Astfel, mulţi cumpărători pot întâmpina necazuri după achiziţionarea pieselor din locuri mai puţin specializate cum ar fi: magazinele de piese provenite din dezmembrări, tarabele şi buticurile plasate prin târguri ale căror acte de provenienţă sunt mai mult sau mai puţin legale.
Paza bună trece primejdia rea
Am vizitat o expoziţie cu piese confiscate de la diverşi comercianţi. În primul moment surpriza a fost aceea că de unele piese nici noi nu ne-am dat seama că sunt contrafăcute sau nu corespund din punct de vedere tehnic.
După ce am primit unele lămuriri, cu privire la elementele importante de care trebuie să ţinem seama în momentul în care achiziţionăm astfel de piese,cu privire la certificatele de garanţie şi actele de provenienţă necesare amputut să ne dăm seama când actele erau false sau piesele erau doar reondiţioate şi vopsite. Aceste defecţiuni se pot observa foarte uşor dacă şi cumpărătorul acordă mai multă atenţie produsului pe care doreşte să-l achiziţioneze.
Pentru a vă absolvi de astfel de probleme, cea mai bună soluţie este aceea de a folosi piese de schimb recomandate de persoane avizate în domeniu, sau de a merge în service-uri specializate, chiar dacă ar fi nevoie să scoateţi din buzunar ceva mai mulţi bani.
În scopul de a vă feri de eventualele neplăceri, SA Automobile Dacia Pitești a realizat noi elemente de siguranţă care vor însoţi principalele piese de schimb. Astfel, posesorii de automobile Dacia vor recunoaşte mai uşor piesele originale de cele contrafăcute după noile ambalaje şi timbrele de siguranţă speciale aplicate pe acestea, care nu se pot falsifica.