Asigurarea RCA a fost deseori mai mult o bătaie de cap, decât o binecuvântare. Sunt cunoscute poveștile asiguratorilor care nu plătesc la timp sau cele ale autorităților care nu simt nevoile reale ale șoferilor. Din fericire, experiența încheierii și utilizării unei asigurări RCA a fost îmbunătățită semnificativ în ultimele 12 luni, iar mai jos vom arăta 4 lucruri prin care piața de asigurări auto din România a progresat.
ASF își pierde din atribuții
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a avut mai multe scandaluri decât realizări, așa că legea 132/2017 a adus câteva modificări în ceea ce privește asigurările. Astfel, începând cu luna iulie a acestui an, ASF nu mai este responsabilă de stabilirea unui tarif pentru asigurări, sarcina picând în mâinile unei entități externe. Chiar dacă schimbarea nu este majoră, schimbarea este văzută cu ochi buni, mai ales că statul nu este tocmai lăudat pentru eficiență.
Istoricul șoferului determină următoarea valoare a unei asigurări RCA
Ceea ce a fost pentru mult timp o ciudățenie în sistemul asigurărilor RCA din România a dispărut în acest an: se ține cont de istoricul șoferului. Dacă ești disciplinat și nu ai probleme, următoarea asigurare RCA poate fi cu 50% mai ieftină. Dacă asiguratorii te știu de modelator de tablă, anul următor ai putea cheltui cu până la 180% mai mult pe asigurare. Este ceea ce ar trebui să stea la baza oricărui lucru: meritocrația. Performezi, primești avantaje. Nu atingi un minim necesar, cheltuiești mai mult.
Notificări din timp
Aceeași lege le impune asiguratorilor să-și anunțe clienții cu 30 de zile înainte de data expirării unei asigurări. Acest lucru este mai important decât pare, având în vedere că o asigurare RCA poate fi încheiată pe orice perioadă exprimată în luni, între o lună și un an. Astfel, șoferii au timp să-și înnoiască asigurarea auto obligatorie. În același timp, au timp să evite amenzi între 1000 și 2000 de lei, dacă se întâmplă să fie trași pe dreapta și descoperiți fără asigurare RCA.
„Asigurătorii RCA şi intermediarii de asigurări RCA au obligaţia să informeze asiguraţii/contractanţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA”
Mai puține bătăi de cap cu constatările
Legea nouă prevede și o grăbire a întregului proces de acordare a despăgubirilor, începând de la constatarea daunelor. Astfel, asiguratorii au la dispoziție 3 zile pentru a evalua pagubele suferite de către asigurați, altfel riscă amenzi.
Legea 132/2017 a adus mai multe modificări, precum pedepse sporite pentru circularea cu o asigurare RCA falsă și predarea plăcuțelor de înmatriculare în momentul suspendării contractului RCA.
Toate aceste măsuri îmbunătățesc experiența încheierii și utilizării unei asigurări auto obligatorii. Ceea ce ar trebui să observăm în următoarea perioadă este o ameliorare a opiniei publice legate de piața asigurărilor auto. Cu toate acestea, sunt în continuare îmbunătățiri de adus.