După 11 ani Bucureștiul are din nou un salon internațional al automobilului (SIAB) găzduit într-o locație complet nouă între 23 martie și 1 aprilie 2018. Din păcate ediția revenirii Bucureștiului pe scena saloanelor auto internaționale este umbrită de prea multe absențe.
În 2005 firma AMC Promotion, organizatoarea salonului auto de la Paris promitea investiții într-un nou complex expozițional. Francezii nu au fpăcut însă nimic organizând SIAB tot la Romaero. După 13 ani Romexpo inaugurează în Complexul Expozițional de la Piața Presei o nouă locație modernă care cuprinde 27.000 mp acoperiți.
Însă noua locație a venit după sine și cu prețuri destul de mari pentru dimensiunea actuală a pieței. Din acest motiv, grupul PSA (Peugeot, Citroen, DS) a decis să nu participe, importatorul Trust Motors neprimind sprijinul producătorului care a considerat costurile prea mari.
Tot din motive de costuri un alt importator important, grupul AutoItalia, care reprezintă mărcile Fiat, Alfa Romeo, Jeep și Maserati, nu va participa.
Din păcate, nici marca națională Dacia nu va fi prezentă la salon deoarece Alianța Renault-Nissan nu va participa cu niciuna din mărcile sale. Am înțeles că în acest caz absența nu se datorează costurilor ridicate ci spațiului și poziționării neconforme cu cerințele producătorului.
Probabil organizatorii nu au încă logistica și experiența alocării spațiilor în situații când cererea este mare. La salonul de la Frankfurt, Mercedes are alocat un bloc cu vreo 5 etaje pe când la Geneva unde suprafața este limitată, spațiul alocat lui Mercedes este proporțional cu suprafața totală disponibilă.
O altă mare absență de ultimă oră este grupul Țiriac Auto. Bifăm astfel absența a încă trei mărci importante: Mitsubishi, Hyundai, Jaguar și Land Rover.
Deoarece Mercedes nu va fi reprezentat nici de reprezentanța oficială, absența Țiriac Auto înseamnă și absența totală a mărcii Mercedes care nu va fi reprezentată nici la nivel de deler.
În acest mod, vom avea o prezență de sub 50% din piață, ceea ce este departe de așteptările multora.
Din păcate, organizatorii Camera de Comerț a României și Asociația Producătorilor de Automobile (APIA) nu au înțeles noul context al pieței auto mondiale. Europa nu mai este prima piața a lumii ci abia a treia după China și SUA.
Și în Europa, producătorii și-au redus prezența în special la saloanele de la Frankfurt și Paris, care se desfășoară alternativ. Mai puțin afectat a fost salonul de la Geneva, care se desfășoară anual. Pentru toți producătorii, primordială este prezența la un salon anual în China, alternativ la Beijing și Shanghai. Apoi, în SUA, după salonul tradițional de la Detroit au câștigat mult în importanță saloanele de la New York și Los Angeles ajutate și de revenirea pieței americane.
În acest context, mai mulți producători au ales să mai participe la un singur salon auto de mare anvergură în Europa.
De aceea, organizatorii de la București nu ar fi trebuit să se arunce la costuri prea mari atât în ceea ce privește prețul pe metrul pătrat dar și costurile ascunde adiționale care i-au îndepărtat pe expozanți.
Apoi, se pune întrebarea dacă cei 27.000 mp sunt suficienți dacă ar dori să participe absolut toți importatorii.
La aspecte pozitive, notăm prezența grupului Porsche România care va veni cu toate noutățile și cu o premieră mondială. Noul VW Touareg se va prezenta concomitent la salonul de la Beijing și la București pe 23 martie.
Conform www.capital.ro și directorul general al Porsche România, Brent Valmar, consideră că “costurile unui astfel de eveniment nu sunt justificate de piață dar le datorăm clienților un astfel de eveniment”.
Din informațiile pe care le avem până în acest moment, au confirmat prezența la SIAB și mărcile Mazda, Honda, Toyota, Lexus, Suzuki, Volvo.
De asemenea, BMW și Opel vor fi reprezentate la nivel e dealer. Automobile Bavaria, cel mai mare dealer BMW și cu cele mai multe locații în țară va reprezenta BMW în timp ce marca Opel va fi reprezentată de dealerul Erebus.