Verificări la ITP

La autoturisme se execută Inspecţia Tehnică Periodică o dată la doi ani.

Cu ocazia executării inspecţiei tehnice la un autoturism sunt verificate următoarele:Datele de identificare. Concordanţa dintre vehiculul prezentat la inspecţie şi datele din documentele însoţitoare;Principalele subansambluri ale maşinii. Se au în vedere mai ales următoarele:
-buna funcţionare a motorului şi nivelul noxelor poluante emise în atmosferă;
-starea mecanismului de direcţie şi a celui rulor – jocurile în rulmenţi, în coloana de direcţie, la volan, în articulaţii, bare, leviere, pivoţi etc.;
-starea sistemului de frânare – eficacitatea frânei de serviciu şi a frânei de staţionare, etanşeitatea circuitelor de frânare, nivelul de lichid de frână din rezervorul pompei centrale etc.;
-starea transmisiei – etanşeitatea, funcţionarea ambreiajuluzi, a cutiei de viteze, a reductoarelor  etc.;
starea suspensiei – absorbţia denivelărilor drumului, etanşeitatea, jocurile etc.;
starea şasiului, a caroseriei, a habitaclului – aspectul exterior şi interior, starea scaunelor, a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale, oglinzilor retrovizoare etc.;
-funcţionarea instalaţiei de iluminare, semnalizare şi a altor instalaţii auxiliare: buna funcţionare a farurilor, lămpilor, siguranţelor, ştergătoarelor de parbriz, claxonului, bateriei de acumulatori, instalaţiei de climatizare, încălzire şi a altor consumatori aflaţi pe automobil.

-Dotarea automobilului cu centuri de siguranţă, trusă medicală, triunghi de presemnalizare, stingător de incendiu, anvelope  potrivite sezonului etc.

Defecţiuni mai frecvente
Din analiza inspecţiilor tehnice periodice executate la unele staţiile de inspecţii tehnice din capitală pe parcursul unui an s-au putut stabili principalele defecţiuni sau deficienţe care au impus reexaminarea automobilului după executarea unor remedieri şi reparaţii.

Din situaţia centralizatoare a reieşit că la majoritatea automobilelor verificate, cu vechimi între 2 şi 4 ani, nu s-au manifestat deficienţe importante care să implice respingerea lor. În schimb, la unele maşini, mai vechi, de 5-6 ani, de producţie autohtonă sau chiar străine, în funcţie de mărimea rulajului efectuat, au început să se manifeste câteva defecţiuni tehnice care, nedepistate la timp prin verificări cel puţin anuale la un service autorizat, dau bătăi de cap automobiliştilor.

Este vorba de necesitatea reglării corecte şi echilibrate a frânelor pe punţi şi pe roţi pe standuri speciale, de atenţia deosebită ce trebuie acordată reglării frânei de staţionare, de înlăturarea unor defecţiuni sau jocuri ce apar la mecanismele de direcţie şi la suspensie (în mod deosebit apar jocuri datorate uzurilor.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top