Video: Noul vas amiral VW

VW Touareg

VW a prezentat la București aproape în același timp cu premiera mondială de la Beijing a treia generație VW Touareg.

Construit pe platforma MLB Evo la fel ca și frații săi mai scumpi Audi Q7 și Porsche Cayenne, VW Touareg este alegerea înțeleaptă din punct de vedere al raportului preț/calitate. Modelul produs la Bratislava pe aceiași linie cu Q7 și Cayenne beneficiază de toate delicatesele tehnice de la frații săi mai mari și vine în premieră cu un cockpit original complet diferit de frați de platformă.

Deși initial au fost zvonuri că noul Touareg se va apropia de 5 metri, dimensiunile au crescut doar moderat în timp ce ampatamentul a rămas identic cu cel al vechii generații, măsurând 2.894 mm și fiind aproape identic cu cei 2.895 mm ai lui Cayenne. De altfel, Touareg are formatul lui Cayenne fiind cu doar 40 mm mai scurt, la fel de lat și cu doar 6 mm mai înalt. Cu 4.878 mm lungime (+77 mm), 1.984 mm lățime (+44 mm) și 1.702 mm (+7 mm), Touareg are formatul clasei SUV-urilor mari.

Interiorul este complet diferit de frații săi mai mari. Standard, noul Touareg vine cu sistem multimedia Discover Pro cu ecran tactil de 9,2 inci și navigație. Opțional, se poate comanda noul Innovision Cockpit care include indicatoare virtuale afișate pe un display de 12 inci și sistem multimedia cu ecran tactil de 15 inci care formează o singură entitate cu indicatoarele de bord, cele două ecrane fiind practice întrepătrunse. Ecranul sistemului multimedia de top este îndreptat spre șofer și este ușor curbat. Acesta include și comenzile pentru climatizarea automată (opțional cu 4 zone) și pentru încălzirea, ventilarea și masajul din scaune. Opțional se oferă și un head-up display cu laser care afișează informațiile pe un ecran color de 217 x 88 mm. Legătura cu internetul se realizează prin intermediul unui SIM montat pe mașină, astfel că șoferul poate fi conectat online și fără smartphone. Telefonul mobil se poate încărca inductiv și în aplicații sunt disponibile Mirror Link, Apple CarPlay și Android Auto. Nu lipsesc nici câte două prize USB în față și în spate și un hotspot WLAN la care se pot conecta până la 8 dispozitive.

Opțional, scaunele față dispun de opt programe de masaj, similar cu cele de la noul Audi A8, iar bancheta spate culisează longitudinal cu 160 mm, în timp ce spătarul banchetei poate fi înclinat sub trei unghiuri. Un uriaș acoperiș panoramic de 1.270 x 825 mm disponibil opțional lasă să pătrundă lumina în habitaclu. Și volumul portbagajului a crescut cu 113 litri până la 810 litri (Cayenne 770 litri). Bancheta spate este fracționabilă 40/20/40%, segmentele putând fi rabatate și de la două manete din portbagaj. De asemenea, segmentele banchetei se pot rabate și de la două manete aflate la baza șezutului. Prin rabaterea banchetei nu apare niciun prag la încărcare dar suprafața nu e chiar perfect plană.

Standard, Touareg vine cu suspensie clasică cu arcuri elicoidale având numeroase componente ușoare din aluminiu. Opțional, se oferă pachetul Dynamic 1 care include suspensie pneumatică și direcție integrală. Suspensia pneumatică nu permite doar reglajul tăriei suspensiei ci și al gărzii la sol pe mai multe nivele din butonul rotativ situat în dreapta pe consola centrală. Există două poziții pentru off-road (+25 și +70 mm), în timp ce la peste 120 km/h suspensia coboară cu 25 mm față de nivelul de bază. De asemenea, pentru încărcarea obiectelor grele, suspensia poate fi coborâtă de la butoanele din dreapta portbagajului cu încă 40 mm. Cu suspensia pneumatică și unghiurile de trecere sunt mai bune (31/25/31 grade față de 21/18,5/21 grade cu suspensie clasică) iar adâncimea vadului de apă prin care poate trece este de 580 mm față de 500 mm. Ca și la Audi Q7, direcția integrală reduce diametrul de bracaj cu 1 metru, de la 12,19 la 11,19 metri. Până la 37 km/h roțile față se rotesc cu un mic unghi în sens opus față de cele spate, iar de la 37 km/h în sus se rotesc în același sens.

Opțional, există și pachetul Dynamic 2 care include pe lângă suspensia pneumatică, direcția intergală și bare stabilizatoare active active acționare electromecanic de două motorașe conectate la rețeaua de 48V, system similar cu PDCC de la Porsche Cayenne.

În stânga, pe consola centrală se regăsește un al doilea buton rotativ pentru programele de rulare. Șoferul poate alege între Eco, Comfort, Normal, Sport, Snow și Individual. Opțional, este disponibil programul Offroad cu modurile Auto și Expert, incluse în pachetul Off-road, care vine și cu rezervor mai mare de 90 litri, față de 75 litri).

Și noul Touareg este disponibil cu noile faruri LED Matrix cu 128 LED-uri care există și la A8, Q7 și Cayenne.
Pentru Europa, noul Touareg va fi oferit la startul vânzărilor cu două motorizări diesel V6 de 3 litri cu 231 CP/500 Nm și 286 CP/600 Nm combinate standard cu transmisie automată cu 8 trepte și patru niveluri de echipare: Style (de la 49.411 euro), Elegance și Atmosphere (de la 57.554 euro) și R-Style (de la 60.044 euro). Cele două motorizări diesel se pot comanda deja și se vor livra din iunie 2018.

Chiar de la echiparea de bază Style, disponibilă exclusiv cu motorul diesel de 231 CP, Touareg este foarte bine dotat cu climatizare automată pe 2 zone, pilot automat adaptiv, sistem multimedia cu navigație Discover Pro cu ecran tactil de 9,2 inci și jante de aliaj de 18 inci. Celelalte trei echipări vin exclusiv cu dieselul mai puternic de 286 CP și include suplimentar printer altele tapițerie de piele/piele ecologică Vienna cu scaune încălzite față și jante de 19 respectiv 20 inci.

Porsche România are o ofertă specială la ambele versiuni pentru primii 150 clienți cu finanțare prin Porsche Leasing. Motorizarea de 231 CP în combinație cu echiparea de bază la care s-au adăugat unele opțiuni are un preț de 42.990 euro cu TVA, în timp ce motorizarea mai mare, de 286 CP, costă 59.990 euro cu TVA și include pachetul Dynamic 1 (suspensie pneumatică și direcție integrală), farurile LED Matrix, cockpitul Innovision cu ecranul de 15 inci al sistemului multimedia și cea mai scumpă tapițerie de piele perforată cu ventilație în scaune.

Numai cele trei opțiuni menționate mai sus, oferite standard, înseamnă circa 7.500 euro. Va exista și un motor V6 pe benzină de 3 litri cu 340 CP/450 Nm iar în toamnă va fi disponibil și un V8 TDI cu 421 CP/900 Nm. Din 2019, în China, gama se va completa cu o versiune Plug-In Hybrid având o putere totală de 367 CP, dar nu a fost luată încă o decizie privind importul acestei versiuni în Europa.

Sisteme de asistență

Noul Touareg este înțesat cu cele mai moderne sisteme de asistență. Opțional în pachetul de asistență Șofer Plus (941 euro) se oferă asistentul de trafic în ambuteiaj care oferă un condus semiautonom până la 60 km/h. Pachetul mai cuprinde și asistentul la frânare de urgență în oraș și asistentul pentru traficul în intersecții, asistentul de bandă și avertizarea părăsire bandă în situații de urgență. Sistemul de parcare automată cu camera de luat vederi spate costă extra 625 euro și tot opțional se oferă în premieră la VW un performant sistem Night Vision (1.750 euro) la care o cameră cu infraroșu detectează oamenii și animalele și pe bord se aprinde în dreptul persoanelor sau animalelor detectate un pătrățel galben sau roșu în funcție de cât de aproape de mașină se află.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top